Indul a forró nyár Törökországban: megint Erdogan fűtött be a líra alá

Kép forrása: www.pikrepo.com

Történelmi mélypontra esett szerda hajnalban a török líra a dollárral szemben, majd onnan kicsit enyhült a nyomás. Az újabb zuhanást az váltotta ki, hogy Erdogan elnök ismét kamatcsökkentést sürgetett, sőt nyíltan beavatkozott a jegybank monetáris politikájába.

Továbbra is változatlan az álláspontom, erről beszéltem ma a jegybank elnökével is: feltétlenül szükséges a kamatok csökkentése. Ez már júliusban és augusztusban megkezdődhet

– mondta kedd este a TRT Haber állami tévécsatornán sugárzott interjújában Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Az interjú után szerda hajnalban 4%-ot zuhant a líra a dollárral szemben, 8,88 körül volt az új csúcs az árfolyamban. Reggelre onnan kicsit enyhült a nyomás, de továbbra is 8,6 felett jár a jegyzés.

Erdogan elnök legutóbb márciusban okozott felfordulást a devizapiacon, amikor elbocsátotta a jegybank elnökét. A politikustól nem áll távol a nyílt beavatkozás a monetáris politikába, régóta azt az álláspontot képviseli, hogy a magas inflációt a túl magas kamatok okozzák, vagyis elég az irányadó rátát csökkenteni, hogy az áremelkedési ütem is enyhüljön.

A piac folyamatosan beárazza az Erdoganhoz kötődő politikai kockázatot, a Commerzbank elemzője szerint az elnök tegnap esti szavai sem lephettek meg senkit. Várható volt, hogy az elnök előbb-utóbb türelmetlen lesz és nem nézi majd tétlenül a szerinte túl szigorú monetáris kondíciókat. Éppen ezért a bank szakértői számoltak azzal, hogy a nyáron újra kamatot csökkent majd a jegybank.

Az minket is meglepett, mennyire nyíltan és világosan helyezett nyomást a jegybankra az elnök – írta szerda reggeli elemzésében a bank.

Az elemzők szerint a várható kamatcsökkentés után a líra gyengülése felett elveszítené a kontrollt a török vezetés. Éppen ezért reménytelennek érzik a deviza sorsát, az év végére várt 10-es dollár-líra árfolyam akár hamarabb is eljöhet.

Azt pedig lehetetlen megjósolni, hogyan keveredhet ki Törökország ebből a helyzetből. A Commerzbank elemzője szerint ehhez minden bizonnyal jegybanki rezsimváltásra lenne szükség.

Forrás: www.portfolio.hu