Hogyan közlekedjünk sirállyal Isztambulban?

Martı, azaz sirály a neve annak a telefonos alkalmazásnak, amelynek segítségével csak felpattanunk egy elektromos rollerre, és 30 perc séta helyett 10 perc alatt elérjük úti célunkat.

Isztambulban egy startup cég készítette el azt a mobiltelefonos alkalmazást, melynek segítségével a városlakók és az oda látogatók a hatalmas forgalom ellenére gyorsan, könnyen, ráadásul szórakozva közlekedhetnek.

A Martı alapítója, Alper Öktem, egy rollerállomás mellett tartott sajtótájékoztatón mutatta be a társaság történetét és terveit. 2018-ban kezdték a munkát, miután egy üzleti útja során Amerikában találkozott az elektromos rollerrel, majd megszületett az ötlet.

Most az ázsiai oldalon helyezték üzembe az első állomásokat, de hamarosan terjeszkednek az európai oldalra is. Először céljuk az, hogy Isztambul-szerte megszokottá váljon a Martı jelenléte. Később terjeszkedni kívánnak Bulgáriában, Magyarországon és az Egyesült Arab Királyságban.

Alper Öktem elmondta, hogy a vállalkozás teljes mértékben hazai alapítású és hazai gyártású eszközöket használ. Büszkén meséli, hogy a roller elektromos részeit is Törökországban gyártják, és az alkalmazást is török mérnökök fejlesztették.

Szórakoztató és környezetbarát

A Martı a mai elvárásoknak megfelelően környezetbarát alternatíva a közlekedésben. Úgy szolgál ki egy mindennapos szükségletet, hogy nem terheli a környezetet. 18 km/órás sebességgel közeledik, így elég gyors, de még biztonságos, és nem zavarja a gyalogosforgalmat.

Mennyibe kerül?

Más országokban egy 10 perces rollerbérlés egy kávé árából jön ki, ezt vették mintául az isztambuli árak kialakításakor is. A bérléskor 3 TL-t (150 Ft) kell fizetni, majd percenként 0,75 TL-t (40 Ft). Így egy 10 perces út a Martıval 10,5 TL-be (550Ft) kerül. 10 perc alatt 30 percnyi sétautat tehetünk meg vele.

Hogyan működik?

A Martı-bérlés egy mobiltelefonra letöltött alkalmazással működik. A felhasználó látja, hogy a közelében hol talál szabad járművet. A kiválasztott rolleren tálalható QR-kód leolvasása után a zár kinyílik. Az út megtétele után a QR-kód ismételt beolvasásával a szerkezet bezárul.

Sirályra fel!

Forrás: aa.com.tr

Erdem Éva – Türkinfo