Ezer arcú Törökország – Edirne, az egykori Drinápoly

Canakkaléból, kompon átkelve a tengerszoroson, a Galipoli-félszigeten át érkeztünk meg Edirnébe. Törökország legnyugatibb részén, az egykori Trákia területén található a város, közel a görög és a bolgár határhoz.

Az első világháborúig a várost Hadrianopoliszként, illetve Drinápolyként ismerték Nyugat-Európában. Edirne azonban volt török főváros is, ennek nyomait őrzik a dzsámik, a minaretek, a bazárok, ma több mint 400 ezer lakosú, nyüzsgő hangulatú a település.

A legendák szerint Hadrianus római császár alapította a várost egy ősi trák település helyén, s fontos fekvése miatt, a térség 15 nagy csata helyszíne volt a történelem során. A rómaiak például itt szenvedték el első vereségüket 378-ban a vizigótoktól, s a vesztes csatát követően kénytelenek voltak békét kötni velük, majd a város fontos erődítmény lett Konstantinápoly védelmében, mígnem 1362-ben az Oszmán Birodalom meghódította, s ezt követően, egészen 1453-ig a birodalom fővárosa volt. Itt öntötte 1453-ban Orbán magyar öntőmester a bazilika szuperágyút, amit Konstantinápoly ostrománál be is vetettek.

Már a huszadik század elején, az 1912-1913-as balkáni háborúk eredményeként Albánia, Makedónia, Rumélia és Trákia felszabadult a török elnyomás alól. Érdekes, hogy a várost 1829-ben és 1878-ban az oroszok, 1913-ban  pedig a bolgárok foglalták el ideiglenesen.

Folytatás >>>
Forrás: zaol.hu