Ezen a napon: Onno Tunç, a török popzene legendás alakja és tragikus balesete

Onno Tunç a török popzene felejthetetlen és halhatatlan alakja. Rengeteg dal zenéje fűződik a nevéhez, de még több dal végeleges változatban segített zenei rendezőként azzal, hogy a dal szerzőjét támogatta ütemezési és hangszerelési javaslataival. Úgy mondják: Sezen Aksut ő tette Sezen Aksuvá, Nilüfert ő tette Nilüferré.

Mindemellett basszusgitárosként játszott Okay Temiz, az MFÖ, Mustafa Sandal és Bülent Ortaçgil albumán is.

forrás: gamzeiyem.com

Onno Tunç egy isztambuli örmény családban született 1948. december 20-án. Kisgyermekkorától kezdve zenét tanult, húszas éveiben már több zenekarban több hangszeren játszott. A 70-es években kezdett dalokat hangszerelni, és korrekciós javaslatokat tett a zeneszerzőknek. Zenei rendezőként először Ajda Pekkan Süperstar című albumán dolgozott. Az évek során az általa készített zenei hangszerelések, harmóniák és dallamok minden zenész csodálatát kivívták.

Ugyanebben az időszakban adta elő Nükhet Duru első szerzeményét, a Seninle (Veled) című dalt. A videóban ugyanezt a dalt a 2007-es változatában hallhatjuk.


Annyira tetszett Sezen Aksunak ez a dal, hogy felhívta szerzőjét, megismerkedtek, mely egy szoros munkakapcsolat kezdetét jelentette. Majd a munkakapcsolat szerelemmé is vált. Sezen Aksu évekkel később így nyilatkozott: „Git, gel, geri dön, dur, gitme… Menj, gyere, térj vissza, állj meg, ne menj…  Ezeket a dalokat, melyek közlekedési rendőrökhöz illő parancsokat tartalmaznak, mind Onnonak írtam.” A popkirálynő a mai napig nem heverte ki alkotótársa halálát.

1980-tól Aysel Gürel versei és Sezen Aksu dallamai „találkoztak”, majd 1981-től csatlakozott a csapathoz Onno Tunç. A trió munkája során olyan művek születtek, melyek egy új korszakot hoztak a török popzenébe, sőt a mai napig is hatással vannak rá.

Onno Tunç nevéhez továbbá két film zenéje is köthető. Az Aaahh Belinda egy remek komédia 1986-ból, Müjde Ar – a kor híres filmszínésznője – főszereplésével. Egy színésznő története, aki egy reklámfilmben vállal szerepet, mely teljesen megváltoztatja életét. A Rumuz Goncagül 1987-ben készült az azonos című színmű alapján. Főszereplője a gyönyörű Türkan Şoray. A részben komikus, részben tragikus történet szerint az otthon maradt lánynak egy újsághirdetéssel akarnak párt találni, melyre 260 válasz érkezik.

Ugorjunk az utolsó évekhez. Onno Tunç és Sezen Aksu 1995-ben közösen készítenek egy albumot Levent Yüksel számára. Az érdekes az, hogy a dal címe Yas, azaz Gyász. A dal szövegét Sezen Aksu egy másik fiatal zenész, Uzay Heparı emlékére írta, ám hamarosan újabb gyászt élt át, újabb dalok maradtak félbe.

Yarıda kaldı şarkılar aman
Bu yaraya deva değil zaman

Félben maradt dalok jajj
Erre a fájdalomra nem orvosság az idő

A páratlanul népszerű zeneszerzőt, aki ontotta magából a slágereket, sajnos fiatalon érte a vég. Bursából tartott egy magángépen Isztambulba 1996. január 14-én, amikor a rossz időjárási körülmények miatt lezuhant a gépe. Vele együtt repült barátja, a neves üzletember, Hasan Kanık is. A nagy köd miatt – 12 perccel a felszállás után – a gépük eltűnt, lezuhant Yalova közelében, Selimiye falunál.

A tragédiát fokozta, hogy két fiatal rajongója – anélkül, hogy bárkit értesítettek volna – a keresésére indult a hegyekben. A két fiú – Selçuk Olcay és Cem Emrah Çelebi – egyébként jól ismerték a környéket, gyakran másztak hegyet, ezért is akartak segíteni a kutatóknak. Ám a kíméletlen időjárás miatt megfagytak.

forrás: dagkazalari.org

Onno Tunç balesetének 11. évfordulóján – 2007-ben – egy emlékalbumot adtak ki, melyen az általa szerezett Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Nükhet Duru, Zerrin Özer, Nilüfer dalokat adják elő Şebnem Ferah, Sertab Erener, Levent Yüksel, Mor ve Ötesi, Ceza, Emre Altuğ, Hüsnü Şenlendirici, Aylin Aslım és Zeynep Dizdar. Az érdeklődők a teljes album anyagát meghallgathatják.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here