Ezen a napon: Emlékezés Atatürkre a korabeli lapokkal

1938. november 10-én, csütörtökön 9:05 perckor a Dolmabahçe palotában elhunyt Mustafa Kemal Atatürk, a Török Köztársaság első elnöke. Minden évben az évforduló napján 9:05-kor megáll az élet Törökországban. Álljunk meg mi is egy percre! Utazzunk a múltba erre a napra és az azt következő időszakba a korabeli újságok segítségével! Így talán el tudjuk képzelni, mit éreztek akkor a hírt meghalló vagy olvasó törökök.

Kezdjük egy aznapi számmal! Esti kiadás, így még csak a szűk tényközlésre volt idejük: „Ma 9:05-kor elhunyt nemzetünk vezetője”.

Itt egy érdekességet szeretnék megosztani a törökül tanuló olvasókkal. Nekem is utána kellett néznem, mit jelent az İkinciteşrin (10 Ikinciteşrin 1938 Perşembe) szó a dátumban. Megfejtés: a régi török nyelvben a teşrin szót használták az év 10. és 11. hónapjára összevontan. Ikinci: második, azaz a teşrin második időszaka, vagyis a 11. hónap. Ma ennek neve már Kasım.

A Kurun című napilap arról is beszámolt, hogy a ravatalt Isztambulban állítják fel, és a nép három napon át róhatja le tiszteletét. Mivel az élet folyik tovább, így arról is írnak, hogy a parlament másnap összeül, és a kormány le fog mondani.

A másnap, november 11-én megjelent lapok természetesen már több részletet közölnek. Megjelennek a hivatalos részvétnyilvánítások, illetve beszámolnak arról, hogy összeül a parlament, és megválasztja az új köztársasági elnököt.

Ahogy telnek az órák, a napok, egyre több információ érkezik a lapokhoz, már másról is beszámolnak a szűk tényeken túl. Hangzatos bevezető: 17 millióan maradtak egy nap leforgása alatt apa nélkül. A főcímek kezdenek a nemzetközi reagálásokról is írni. Egy kis hír címe: A nagy vezető utolsó percei – gondolom, erre mindenki kíváncsi volt. Képek az országszerte, illetve a ravatalnál megjelent gyászolókról. És megjelennek az első hírek az új vezetőről, İsmet İnönüről, aki 1938. november 11-től a Török Köztársaság második köztársasági elnöke.

Az eseménnyel kapcsolatban a Türkinfón korábban megjelent részletes cikkeket is olvashatnak az érdeklődők.

Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here