Ezen a napon: Bartók Béla Ankarában töltött napjai

Bartók Béla törökországi kutatóútjáról már olvashattunk a Türkinfo hasábjain, sőt Adnan Saygun török zeneszerző és Bartók baráti kapcsolatáról is. Most egy kicsit részletesebben elmeséljük azokat a novemberi napokat, melyeket Bartók Béla Ankarában töltött. Mindezt azért, hogy el tudjuk képzelni, milyen érdeklődéssel, kíváncsisággal fogadták akkoriban a magyar zeneszerzőt a török fővárosban.

Előzményként fontos tudni, hogy akkoriban az Ankara Egyetemen dolgozott Rásonyi László turkológus és nyelvészprofesszor, aki részt vett egy konferencia megszervezésében, melynek témája többek között a népzene volt. Emiatt kapott meghívást az eseményre 1935 decemberében Bartók is.

A levelezésről hírt kapott Adnan Saygun is, aki azonnal intézkedett a hivatalos meghívókról, és 1936 májusára egy koncertre, három előadásra, majd ezt követően egy kutatóútra is küldött invitálást magyar kollégájának. Bartók azonban októberig az út halasztását kérte, majd végre 1936 novemberében megérkezett Isztambulba. Az isztambuli konzervatórium archívumában kutatott pár napot, azonban ott nem találta meg azokat a részleteket, melyeket szerzett volna, és egy hét múlva máris továbbutazott Ankarába.

1936. november 5-én Bartók Béla megérkezett Ankarába, majd hivatalos programokkal zsúfolt, izgalmas időszakot élt át.

Első előadását rögtön másnap tartotta az Ankara Halkevi nevű kulturális központban, november 7-én pedig koncertet adott Liszt és Kodály műveiből.

November 9-én, majd november 10-én megtartotta második és harmadik konferenciáját. Ezeken az előadásokon németül, franciául és magyarul adott elő a magyar és a török népzene kapcsolatáról, illetve a folklór hatását a zenére magyar zenei példákon keresztül mutatta be. Bartók november 11-én a Magyar Nagykövetségen részt vehetett a tiszteletére tartott vacsorán is.

Pár nap betegeskedés után újra színpadra állt: november 17-én az Ankara Halkevi szalonjában, november 18-án pedig a Magyar Nagykövetségen adott újabb koncerteket. Ezt követően indult el kollégáival együtt Adanába, egy egyhetes gyűjtő- és kutatóútra. Tarsus, Mersin és Osmaniye tartományokban összesen 93 dalt rögzített.

1936. november 25-én tért vissza Budapestre. Ezután rádióriportban számolt be törökországi utazásáról: „Az általam gyűjtött 90 melódiából 20 felfedezhető a magyar zenében is.” Adnan Saygun nyilatkozatából tudjuk: „4 dallam teljes egyezéssel felfedezhető, 6 melódiának változatai találhatók meg, 11 pedig szerkezeti egyezőséget mutat a magyar dallamokkal.”

Természetesen ilyen eredményeket követően mind Bartók, mind török meghívói újabb utazást terveztek, ezt azonban a II. világháború és az előtte átélt zavaros időszak megakadályozta, sőt magát Bartókot is külföldre űzte.

Az információk forrása İsmet Türkmen-Yunus Emre Tekinsoy, ANADOLU’DA TÜRKÜLERİN İZİNDE: BÉLA BARTOK című tanulmánya, mely teljes terjedelmében, a fenti eseményeket részletesebben bemutatva olvasható az academia.edu internetes oldalon.

 Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here