Ezen a napon: Az Istanbul Modern megnyitása

A kortárs és modern művészet – legyen szó szobrászatról, festészetről vagy fényképezésről – rajongóinak kihagyhatatlan isztambuli látogatási célpont az Isztambul Modern Művészeti Múzeum – ahogy mindenki hívja Istanbul Modern –, mely 2004. december 11-én nyitotta ki kapuit.

Az Isztambul Modern története 1987-ig nyúlik vissza, amikor megrendezték az I. Nemzetközi Kortárs Művészeti Kiállítást, mai nevén Nemzetközi Isztambuli Biennálét. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı, az alapító, akkor tett intézkedéseket egy állandó modern művészeti múzeum létrehozására Isztambulban.

Egy 19. századi ipari területet alakítottak át kortárs művészeti múzeummá, mely később a 3. Isztambuli Biennálénak is otthont adott. Az állandó modern művészeti múzeum – hely hiánya miatt – azonban nem valósult meg.

A projekt 2003-ban került ismét előtérbe, amikor a 8. Isztambuli Biennálé a Mimar Sinan Szépművészeti Akadémia melletti vámraktárat használta a kiállításokhoz.

Amikor Recep Tayyip Erdoğan – akkori miniszterelnök – jóváhagyta a raktár állandó használatát, a múzeumprojekt fő akadálya megszűnt. A 8000 m2-es épületet – amelyet korábban rakományraktárként építettek a tengerészeti vállalkozások számára, – átalakították a modern művészetek múzeumává.

Egész Törökországban ez az első múzeum, ahol a modern és kortárs művészet kap helyet állandó és ideiglenes kiállításokon.

Az Istanbul Modern saját gyűjteményét a múzeum második és harmadik emeletén mutatják be. A rendszeresen megújuló kollekció a 20. század elejétől a mai napig – Törökországban készült – festményeket, szobrokat, installációkat, videókat és fotókat tartalmaz. Továbbá bemutatnak néhány kortárs példát a világ művészetéből is, tematikailag a török művészek alkotásai köré szervezve.

A közönség a -1. és az 1. emeleten időszaki kiállításokat látogathat. Egy-egy tárlat általában fél évig van nyitva. A korábban rendezett kiállításokat böngészhetjük ITT, a múzeum honlapján.

A 4. emeleten kap helyet a Fotótár, ahol törökországi és külföldi fotósok műveit is kiállítják. Néhány művészt – akinek művei szerepelnek a múzeum kollekciójában – már mi is bemutattunk a Török objektív című sorozatunkban, mint például Izzet Keribar vagy Yusuf Tuvi, vagy éppen a török fotózás atyjaként emlegetett Ara Güler. Arra biztatom Önöket, hogy kukkantsanak be ebbe a kollekcióba is ITT, a múzeum honlapján.

Az Istanbul Modernnek figyelemre méltó oktatási programja is van, továbbá ingyenes látogatások, foglalkozások iskolás csoportok, fiatalok részére. Hétvégenként családok számára szerveznek művészeti műhelyeket, melyek festmények, babák és egyéb tárgyak készítésére adnak lehetőséget. Természetesen tárlatvezetésen is részt vehetnek a művészettel ismerkedni vágyó gyerekek.

Érdemes benézni a múzeum boltjába is, mert az is felér egy élménnyel. Kapható ott rajzzal nyomott póló, vagy Fahrelnissa Zeid festőnő ihlette díszpárna, de akár színpompás Vakko sál is.

A képeink forrása a múzeum honlapja: istanbulmodern.org

Cím: Asmalımescit Mahallesi Meşrutiyet Caddesi, No:99 34430, Beyoğlu İstanbul

Nyitva: Kedd – Vasárnap 10-18, Csütörtök 10-20

Árak: 32 TL, külföldieknek 72 TL (3.800 Ft), 12 év felett diákok és nyugdíjasok 54 TL

Most pedig tegyenek videós utazást a múzeumban!

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here