Ezen a napon: Az első török opera az Özsoy: mikor, miért, kivel?

Egy magas rangú vendégért sok mindent képesek megtenni a vendéglátók. De, hogy írjunk egy operát és állítsuk is színpadra? Nos, Törökországban ez is megtörtént.

1934. június 19-én mutatták be az első török operát Ankarában, a Halkevi színpadán. A vendég, aki részt vehetett a díszbemutatón Pahlavi iráni sah, vendéglátója pedig Atatürk volt. Ismerkedjünk meg az operával, annak szerzőjével, és az egyik főszereplő művésznővel.

Atatürk gyakran látogatott a szófiai operába és Wagner rajongó volt. Mikor elkezdték szervezni az iráni sah látogatását, akkor arra gondolt, hogy egy olyan operával köszöntsék, mely bemutatja a török és az iráni nép kulturális testvériségét és barátságát. A gond csak az volt, hogy alig két hónap volt hátra a látogatás időpontjáig.

A szövegkönyvet Münir Hayri Egeli írta, az alapötletet Atatürktől kapta. A cím: Özsoy egy név, melynek jelentése tiszta, jó gyökerekkel rendelkező ember, másik neve Feridun.

3 felvonásos, drámai stílusú opera született. Az első akkordok annyira misztikusan hangzottak, hogy mindenkit magával ragadtak. A történet főszereplője Feridun, akinek három fia van: Selim, Tur és Iraç. Iraç az iráni nép atyja, Tur a török népé, a harmadik fiú pedig az összes többi emberé, az európai népeké. Az opera a harmadik felvonásban azt mutatja be, hogy a sok száz évig külön élő iráni és török nép ismét egymásra talál. A záróképben Feridun azt kérdezi: „Turt és Iraçot nem látom, hol vannak?” Ozan válaszol neki: (rámutat Atatürkre)  „Íme Tur, (rámutat a sahra), íme Iraç. Minden török egy Tur, minden iráni egy Iraç”. A sah testvérem szavakkal ölelte át Atatürköt a finálé után.

Zeneszerzőként és a zenekar dirigálójaként Ahmet Adnan Saygunt kérték fel, aki alig múlt 24 éves, fiatal zongorista és zeneszerző. Vele részletesebben is megismerkedhetnek a Türkinfo egy cikkében. 13 évesen kezdett zongorázni, a kor leghíresebb virtuóza Macar Tevfik is tanította. Később külföldön tanult. Egyike az ún. Török Ötök (Türk Beşler) művészeinek, akiket a török zenei élet legkiemelkedőbb alakjai között tartanak számon. Egy nem túl jó minőségű fotón mutatjuk be, de a magyarok számára fontos dokumentum, mely szerint együtt dolgozott Bartók Bélával is törökországi munkája során.

forrás: medyagunebakis.com

Az első opera első énekes szerepét jelentette Semiha Berksoy számára, aki Ayşim szerepében állt színpadra mindössze 24 évesen. Ezt követőn 75 éven át volt fontos alakja a török zene- és színházművészetnek. Akkora tisztelet övezte, hogy 109. születésnapján a Google egy nyitóoldalas képpel köszöntötte őt.

A művészek az Ankarába történő utazásuk során, a vonaton kezdték el memorizálni a szövegkönyvet. Az első próbát június 12-én rendezték. Az előadást június 19-én este tartották meg nagy sikerrel.

Az anekdoták szerint a későbbiekben, ha valaki arra panaszkodott az államfőnek, hogy a számára adott rövid határidővel nem lehet végrehajtani a feladatot, annak így válaszolt: „Ön mit mond? Mi egy 20 nap alatt operát író és színpadra állító nemzet vagyunk”.

forrás: medyagunebakis.com

Információk forrása: milliyet.com.tr Melih Aşık írása, és medyagunebakis.com

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here