Ezen a napon: Malik Aksel, a vidéki élet festője

1928-ban az első öt török művész egyike, aki állami ösztöndíjjal tanulhatott külföldön. A Berlini Művészeti Akadémián festészetet és grafikát tanult négy éven át.

1987.február 15-én hunyt el Isztambulban. Ismerkedjünk meg életével és műveivel.

Malik Aksel 1903-ban született Szalonikiben. A Balkán-háború miatt családjával Isztambulba költözött, iskoláit ott végezte. Édesapja is kedvelte a festészetet, neki köszönhetően már iskolás kora előtt elkezdett képeket készíteni.

Berlini tanulmányai után, 1932-ben tért vissza Törökországba, majd hamarosan a fővárosban, a Gazi Oktatási Központban kezdett dolgozni festőként és rajztanárként. Később a Çapa Oktatási Központot igazgatta, egészen nyugdíjas koráig.

A köztársaság első éveiben nyíltak első kiállításai. Később a népi művészet iránt érdeklődött, képein a vidéki élet témáját, a falusi életet jelenítette meg. 1939-ben ennek megfigyelésére Sivas és Denizli környékére utazott.

Berlini tanulmányai miatt, az első időszakban német művészek befolyásolták művészetét, később alakult csak ki saját stílusa. A folklórt művészeti tudásával és érdeklődésével ötvözte.

Külön említésre méltók vízfestékkel készített képei, melyeken a régi Isztambult a modernizálódó várossal keveredve ábrázolta.

Az Oszmán Birodalomból a köztársaság éveibe, a hagyományos kultúrából a kortárs művészetbe való átmenetről könyveket is írt. Könyvei (időrendben): Művészet és folklór – Sanat ve Folklor (1971), Isztambul közepén – İstanbul’un Ortası (1977), Harminc nap egy képkiállításon – Ayrı Resim Sergisinde Otuz Gün (1943), a harmadik állami kiállításának anyagát tartalmazó Anatóliai népi festmények – Anadolu Halk Resimleri (1960).

1973-ban a 34. Állami Kiállítás (török művészek festményeit és szobrait bemutató állami támogatású tárlat) alkalmával életműdíjat kapott.

Forrás: turkishpaintings.com

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here