Ezen a napon: Egy olyan focimeccs, melyre ma is kíváncsiak a sportkedvelők

Puskás Ferenc egy olyan név, melyet külföldön is mindenki felemleget, ha Magyarországról hall. Puskás és csapata Isztambulban olyan meccset vívott, melyet akkor nem csak a török foci rajongói vártak izgalommal, de az egész világ. Ennek oka, hogy 1951-ben Törökország büszkesége, a török válogatott, legyőzte Németország csapatát.

1956. február 19-én rendezték meg – a téli időjárás miatt többször elhalasztott –meccset, melyet Magyarország méltán híres labdarúgócsapata vívott a török válogatottal.

A magyar válogatott február 3-án érkezett meg Isztambulba, de a meccs helyszínét, a Mithatpaşa standiont 70 cm hó fedte, és az időjárás nem engedte a mérkőzés megrendezését egészen február 19-ig.

A magyar válogatottat, a kíméletlen tél elől Izmirbe „szöktették”, ahol előkészítő és edzőmérkőzéseket szerveztek. A magyarok ellen először İzmir–Budapest vegyes csapat állt ki, a válogatott 8-1 arányban nyert. Következő nap İzmir focistáiból állt össze az ellenfél csapata, akkor 11-0 arányban nyert az Aranycsapat. Izmirben már lőttek 19 gólt, így Ankarában mérkőztek meg újra, melynek végeredménye 4-2 lett a magyarok javára. 2 nappal később visszatért Isztambulba a csapat és kiállt egy Isztambul–Budapest játékosokból összeállított csapattal szemben: 4-2 arányban nyertek.

forrás: gzt.com

Eközben a Mithatpaşa stadiont naponta 15 munkás tartotta karban, hogy készen álljon az összecsapásra. Már csak a jegyek okoztak gondot. A feketepiacon 150 TL áron forogtak a belépők. Ennek megfelelően a nézőszám és a bevétel is rekordot döntött. 28.241 ember látta a helyszínen a meccset, a bevétel 201.925 TL volt.

És elérkezett a várva várt pillanat: 14:30-kor a jugoszláv Stefanovic bíró megfújta a sípot.

A magyar csapat összeállítása: Faragó, Buzánszky, Lantos, Szojka, Bozsik, Kotász, Tóth, Machos, Tichy, Puskás és Czibor.

A török válogatott tagjai: Turgay Şeren, Ali Beratlıgil, Ahmet Berman, Mustafa Ertan, Naci Erdem, Nusret Ülük, İsfendiyar Açıksöz, Coşkun Özarı, Metin Oktay, Kadri Aytaç, Lefter Küçükandanyonis.

Videó forrás: https://www.macanilari.com/getir.php?fid=195519589506&sayfa=&ani_sayfa=

Korabeli kommentár magyar részről (forrás: https://mla.hu)

„Kissé szokatlan februári időpontban játszottuk a mérkőzést.
Eredetileg ez lett volna a Törökországi “kiruccanás” első mérkőzése, de a rendkívüli időjárás miatt végül az utolsó lett. A találkozó előtt több mérkőzést is játszottunk különböző török városokban. Mire eljött a válogatott találkozó ideje már meglehetősen fáradt volt a csapat. A csapategység kialakulására sem volt még idő, nem volt igazán összeforrott a gárda. Sok hó esett, azon a vidéken szokatlan módon és mivel gyorsan el is olvadt a mérkőzésre rendkívül nehéz talajú pályán került sor. A mérkőzés előtti napra tervezett edzést sem lehetett megtartani, mert akkor még hóvihar volt.

A törökök nagyon komolyan vették a felkészülést. Nagy lehetőséget láttak a magyar csapattal való találkozásban. Ha most jó eredményt érnek el akkor felfigyel rájuk az egész világ, gondolták.

A fáradt, kissé enervált labdarúgóinkat meglepték a török játékosok. Lelkesen és nagyon jól játszottak. Gyorsak és lendületesek voltak veszélyesen támadtak és jól védekezte. A becsület gólunkat is csupán nem sokkal a mérkőzés vége előtt sikerült megszerezni. Több gólhelyzetet is kihagyott, de végig nagy akarással küzdött a csapat.

A törökök első nagy futballsikere volt ez a győzelem. A mieinknek pedig az első veresége a VB döntő óta.”

forrás: gzt.com

A győzelem visszhangja természetesen óriási volt. A meccsen dolgozók és a közvetítő újságírók 1.000 TL prémiumot kaptak. A játékosoknak a miniszterelnök Adnan Menderes karórát adott ajándékba.

Forrás: spor.haber7.com

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here