Ezen a napon: Bedia Muvahhit, az első muszlim török nő, aki színpadon és filmben játszott

ELSŐ, csupa nagybetűvel. Az első nők között van, akik munkát vállalhattak. Az első muszlim nő, aki színpadra lépett, az ezt tiltó törvény eltörlése után. Az első – Neyyire Neyir színésznőtársával –, aki nőként filmszerepet kapott.

1897. január 16-án született Emine Bedia Şekip, aki Bedia Muvahhit néven hódította meg a színpadot és a filmvásznat.Még 1914-ben alakult az a színtársulat (Darülbedayi), amely 1923-ban Izmirben játszott egy turné során, és az előadásukon Atatürk is jelen volt. Ekkor tette fel a kérdést: miért nem játszanak a színpadon nők? Olyan hullámot kavart ezzel, mely egy nap alatt elsodorta a törvényt, mely tiltotta, hogy muszlim nő színpadra lépjen. Azonnal színpadra állították a Ceza Kanunu (Büntetés törvénye) című darabot, melyben Sacide szerepében Bedia Muvahhit lépett fel, ezáltal ő az első muszlim török nő, aki nyilvánosan felléphetett a köztársaság megalapítását követően. Nemsokára Shakespeare művében, az Othelloban Desdemona szerepét játszotta, mellyel nemzetközi turnén is szerepelt, sőt rumeli nyelven is előadta Athénban.

A tisztelet kedvéért itt meg kell említenünk Afife Jale nevét, aki már őt megelőzve színésznőként színpadon szerepelt. Azonban ezért üldözték, színésztársai többször szöktették el a rendőrség elől, végül abbahagyta a játékot. A törvény változását követően visszatért ugyan a színészethez, de nehéz sorsa miatti morfiumfüggősége akadályozta a munkában, és fiatalon elhunyt.

Bedia Muvahhit színpadi fellépését követően hamarosan egy filmben is szerepet kapott.  Halide Edip Adıvar írónő Ateşten Gömlek  (Tűzből ing) című könyvét filmesítették meg, aki azt a feltételt szabta, hogy a főszerepet egy török nő játssza el. Így kérték fel a szerepre. Érdekességként – az akkori idők jellemzéseként –  el kell mondani, hogy nem közvetlenül a színésznővel, hanem annak férjével tárgyaltak a filmszerepről.

Munkássága során több mint 200 színpadi szerepet játszott el, illetve több mint 40 filmben szerepelt. 1987-ben az állam művésze lett, 1988-ban Arany Tulipán életműdíjjal jutalmazták. 1994 januárjában egy otthonában elszenvedett balesetet követően, 97 évesen hunyt el.

Négy nappal később az Isztambul Beyoğlu kerületében található Küçük Sahne Binası nevű színházban színpadot neveztek el róla. 1995 óta nyerhetik meg a nevét viselő díjat az első jelentős szerepüket eljátszó fiatal színésznők.

Bedia Muvahhit emlékére bélyeget is bocsátottak ki.

 

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here