Ezen a napon: Az iráni sah és hercegnője esküvője

Az 1950-es 60-as években óriási népszerűségnek örvendett Törökországban Süreyya İsfendiyari Bahtiyari, az iráni sah, Muhammed Rıza Pehlevi második felesége.

1956-ban több török városba tett látogatása alkalmával igazi hercegnőként, még inkább sztárként fogadták. Az akkoriban született lánygyermekek nagy arányban kapták nevét: Süreyya.

A gyönyörű kislány előkelő családban nőtt fel. Származása nem tette lehetővé, hogy álmait megvalósítsa: színésznő akart lenni. 18 évesen mutatták be a sahnak. A szép, zöldszemű, fiatal lány azonnal elrabolta az uralkodó szívét.

1951. február 12-én házasodtak össze.

Az esküvő igazi királyi esküvő volt. A menyasszonyi ruhát Christian Dior készítette. A gond csak az volt, hogy a ruha 15 kg-ot nyomott, és a vékony vállú fiatal lány nem tudta cipelni. A palota szabója megszabadította az uszálytól, így tudta csak viselni.

A tündérmeséhez azonban hozzátartozik, hogy pontosan hét év múlva – mivel nem született fiú örökös – el is váltak.

A hercegnő szépsége és a mesebeli történet miatt egész Európában, de Törökországban is folyamatosan a lapokban szerepeltek. 1956. május 20-tól két napra Zonguldakba látogattak egy hivatalos utazás során. Egy éjszakát a Çatalağzı hőerőmű vendégházában töltöttek el, mely a mai napig minden akkori berendezéssel és használati tárggyal eredeti állapotban megőrzésre került.

7 év múlva a tündérmese véget ért, elváltak, és a lányt visszaküldték szüleihez. Édesanyja ezt mondta: „egy vidám, cserfes, fiatal lányt adtunk férjhez 18 évesen, és egy komoly, megkeseredett nőt kaptunk vissza”. Anyjának arra panaszkodott, hogy a palotában szinte soha nem szóltak hozzá egyetlen szót sem, így iszonyúan magányos volt.

Bizonyára erős nő lehetett. Ugyanis nem adta fel, hanem eredeti, fiatalkori álmai megvalósításába kezdett. Családjával együtt Amerikába utazott, hogy filmszínésznő lehessen. Szépségének és hírnevének köszönhetően alkalmazták is.

Két filmben szerepelt 1965-ben: a Michelangelo Antonioni által rendezett Egy nő három arca című (I tre volti) és az Ő (She) című filmben. Annak ellenére, hogy nem futott be hatalmas színészi karriert, büszke lehet rá, hogy képes volt megvalósítani álmait.

Később újra rátalált a szerelem, de a férfit egy repülőbaleset következtében elveszítette. Ettől kezdve magányosan élt egészen 2001. október 25-ig, amikor Párizsban elhunyt. Érdekes, hogy 8 nappal később Bijan nevű egyetlen testvére is meghalt. A hercegnő teljes örökségét – a sajtóhírek szerint – így testvérének sofőrje kapta meg, egy 15 évig tartó pereskedés végén.

Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here