Ezen a napon: A Török Labdarúgó-szövetség alapításának története

Ki gondolná, hogy a labdarúgó-szövetség idősebb, mint a köztársaság? Bár egy olyan országban, ahol a focihoz mindenki ért, ez nem is meglepetés. Bizony, a Török Labdarúgó-szövetség alapításának dátuma: 1923. január 1.  

Ezt a lépést a nagy futballcsapatok alapításának időpontjai előzték meg. A török foci első feljegyzett mérkőzésére Izmir Bornova kerületében 1894-ben került sor, majd 1903-tól megalakultak a legnagyobb klubok: Beşiktaş (1903), Galatasaray (1905),  Fenerbahçe (1907).

Nem volt könnyű feladat a szövetség alapítása – 10 éves munka előzte meg. 1923. január 1-jén azonban Isztambul egy történelmi épületében, a Letafet nevű 4 emeletes lakóépület szalonjában összegyűlt a török focitörténelem néhány fontos szereplője és megtörtént az alapítói döntés.

Jelen voltak

  • Otomobil Nuri, aki az első olyan focista, aki az egyik klubtól, a Fenerbahçetól átigazolt egy másikhoz, az Altınorduhoz
  • Hamdi Emin Çap, mérkőzésvezető, aki az első nemzetközi meccsen is jelen lévő török bíró,
  • Orhan Öktem, „Büyük Orhan” becenevű focista
  • Nasuhi Esat Baydar, a Fenerbahçe egyik első focistája
  • és Yusuf Ziya Bey, korábban a Galatasaray játékosa, később a futballélet diplomatája. 

A nap végére Yusuf Ziya Öniş elnökségével megalapításra került a Török Labdarúgó-szövetség, mely ma Európa 6. legnagyobb gazdasági erejével rendelkező szövetsége. Ezt követően hamarosan benyújtották jelentkezésüket a FIFA tagságra, melyet 1923. május 21-én el is nyertek, így Törökország a FIFA 26. tagja lett.

A nemzeti csapat FIFA tagként első meccsét 1923. október 26-án – négy nappal a köztársaság kikiáltása előtt – Romániával játszotta. A meccs 2-2 döntetlennel zárult.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here