EXPO 2016 Antalya – Magyarország bemutatkozása

Törökország első világkiállítása – ahogy arról korábban már beszámoltunk – „Virágok és gyerekek” címmel 2016. április 22-től 2016. október 30-ig várja az érdeklődőket Antalya Aksu kerületében. A kertészeti expón a házigazda Törökországon kívül 52 ország, köztük Magyarország is képviselteti magát.

A kiállítótér teljes területe 112 hektár, ebből Magyarország 700 m2-nyi területet kapott. A kiállítás tematikájához igazodva a magyar pavilon a „Tanulás a játék útján” címmel mutatja be hazánk dísznövény kultúráját.

Az EXPO bejáratánál térképet osztogatnak, amelyen valamennyi kiállító ország és fontosabb helyszín jelölve van (EXPO torony, Biodiverzitás Múzeum, kongresszusi központ, a két szabadtéri színház és a gyermekek részére épített, mesterséges szigeten található szórakoztatóközpont), így mindenki könnyedén megtalálja a számára érdekes helyeket.

expo1A kiállító országok számára fenntartott területek jól elkülönülnek egymástól, valamennyi helyszínen az adott ország zászlajával ellátott tábla jelzi, hol is jár a látogató.

A magyar kert bejáratánál I. Szulejmán szultán és Zrínyi Miklós mellszobra, a tér közepén pedig egy díszkút áll. Az itt elhelyezett információs táblán az 1566-os szigetvári csatáról olvashatunk egy rövid összefoglalót angol nyelven.

Beljebb haladva egy pajta-szerű épülethez érünk, melynek belső falára néhány tájékoztató táblát helyeztek el. A szintén angol nyelvű szövegből kiderül, hogy Magyarország legnagyobb civil szervezete a Magyar Díszönvénykertészek Szövetsége, és hogy ők mivel is foglalkoznak.

Az épület közepén álló fa az „életfa”, a létesítmény oldalánál kialakított mesterséges víz jelképezi a Dunát és a rajta lévő fa tutaj, amellyel egyik oldalról (magyar) a másik oldalra (török) áthúzhatjuk magunkat, a két ország közti kulturális és történelmi kapcsolatot szimbolizálja.

A kert jobb oldalán áll egy gémeskút, ez egy a gyermekek számára készített interaktív játék. A kiállítás része még egy pergola és egy kisebb téglatest alakú náddal fedett építmény.

Kollár Kata – Türkinfo