Evlija Cselebi nyomában

Kép forrása: facebook

A verseny menetrendje:
2024. február 4. (hétfő) – 2024. február 29. (csütörtök) között
Jelentkezési időszak a versenyre, a hozzájáruló nyilatkozatok kitöltésének határideje.
2024. március 1. (péntek)
Az első online forduló megnyitása, feladatlapok kiküldése a kapcsolattartóknak.
2024. március 24. (péntek)
Az első forduló vége, a feladatlapok és a kész kreatív munkák postára adásának határideje.
2024. április 8. (hétfő)
Az első forduló eredményeinek közzététele, a továbbjutók bejelentése.
2024. április 24. (szerda)
A második személyes forduló Budapesten, a Maarif Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban (1191 Budapest, Berzsenyi utca 8.), és kiállítás az első forduló munkáiból.
2024. május 28. (kedd)
A verseny harmadik, záró fordulója a Budapesti Corvinus Egyetemen, és eredményhirdetés.

Fontosabb tudnivalók:
– A versenyre 9., 10. és 11-es tanulók jelentkezését várjuk.
– A csapatok maximum 3 főből állhatnak.
– A csapatok tagjai lehetnek más-más évfolyamból is.
– Egy intézményből akár több csapat is indulhat, azonban egy felkészítőtanár csak egy csapatot képviselhet.
– Azt a jelentkezést tudjuk érvényesnek tekinteni, amely során a jelentkezési lap és a hozzá tartozó nyilatkozatok is hiánytalanul benyújtásra kerülnek!
– Az egyes fordulóban gyűjtött pontszámok nem vesznek el, azokat a csapatok automatikusan tovább viszik a következő fordulóba.
– A verseny győztese vállalja, hogy a nyertes projektet előadja a 2024. május 24. és 26. között megrendezésre kerülő Tatai Patara Fesztiválon.

I. forduló
Az első fordulóban 15 online feladatot kell megoldanotok. A feladatok a 16-17. századi török-magyar történelemhez kapcsolódnak. A megoldáshoz bármilyen segédanyagot használhattok (de nincs rá szükség), a feladatok megoldhatóak kizárólag a hozzájuk kapcsolódó videós, képi vagy írásos források alapján is. A fordulót egy projekt zárja, amit szintén közösen kell megoldanotok. Minden csapat találjon ki magának egy frappáns, esetleg a korszakhoz kapcsolódó nevet. A feladatokat tetszőleges sorrendben is megoldhatjátok, de javasoljuk, hogy kövessétek az általunk ajánlott sorrendet. Fontos, hogy egy csapat csak egy feladatlapot tölthet ki!

II. forduló
A második fordulóba a legtöbb pontot elért 10 csapat kerülhet be. Ebben a fordulóban személyesen várunk bennetek a budapesti Maarif Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumba, ahol különböző játékos, kreatív feladatokat kell majd megoldanotok csapatban. Megismerkedhettek többek között a hagyományos török íjászattal, a török márványfestészettel, de a nyelvérzéketekre is szükség lesz néhány feladat megoldásához!

III. forduló
A végső fordulóban az öt legjobban teljesítő csapatot a Budapesti Corvinus Egyetemre invitáljuk, ahol a StudiumGenerale által szervezett projektfeladatot kell majd megoldanotok! Ebben a fordulóban megmutathatjátok prezentációs és előadói készségeiteket nem csak a zsűrinek, de a versenytársaitoknak is. Ismeritek a török kori emlékhelyeket? Tanultatok a török korból fennmaradt tárgyakról, épületekről? A forduló során nem csak megismerhettek újabb helyszíneket vagy személyeket, de be is mutathatjátok őket. Segítségünkkel közelebb kerülhettek a projekt kidolgozás és előadói mód elsajátításának világához, illetve nem utolsó sorban a kevésbé ismert, rejtett török kori emlékekéhez is.

Forrás: facebook