Elképzelhető, hogy az emberek és majmok közös őse mégsem Afrikából, hanem Európából származik

Kép forrása: www.pxfuel.com

Egy Törökországban talált majomkövület arra utalhat, hogy az afrikai majmok és az emberek ősei először Európában fejlődtek ki, és onnan vándoroltak át Afrikába – állítja egy kutatócsoport egy új, vitatott tanulmányban.

A mostani felvetés relatív újdonsága, hogy szakít azzal a hagyományos nézettel, hogy az emberfélék (hominidák) – az embert, az afrikai majmokat (csimpánzokat, bonobókat és gorillákat) magában foglaló csoport – kizárólag Afrikából származnak.

Hozzá kell tenni, hogy számos Európában és Anatóliában (a mai Törökországban) talált fosszília alapján néhány kutató már eddig is úgy vélte, hogy a hominidák először Európában fejlődtek ki, és később, 7-9 millió évvel ezelőtt szóródtak szét Afrikában. Ezek azonban a mostani felfedezéssel együtt erősen vitatott nézetek.

A mostani tanulmány kapcsán annak egyik vezető szerzője, David Begun, a Torontói Egyetem paleoantropológusa nyilatkozott a Live Science-nek.

A mostani tanulmány alapján tehát a hominidák közös őse Európában és Anatóliában bukkanhatott fel először, nem pedig Afrikában – a hipotézis egy Törökországban talált Anadoluvius turkae nevű, újonnan azonosított majomkövület elemzésén alapul. A kutatók hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a jelen tanulmányban nem tárgyalják az emberek leszármazását a csimpánzok és bonobók őseitől való elszakadás után – ehelyett a hominidák közös ősére összpontosítanak.

Az A. turkae kövület a becslések szerint körülbelül 8,7 millió évvel ezelőtt élt. Úgy gondolják, hogy körülbelül 50-60 kilogrammot nyomott, hasonlóan egy nagyobb testű hím csimpánzhoz. Jellemzői, mint például az erős állkapcsok és a nagy fogak, pedig arra utalnak, hogy olyan étrendhez alkalmazkodott, amely kemény vagy nehezebben rágható ételeket tartalmazott.

Az A. turkae száraz erdei környezetben élt, amely inkább hasonlít ahhoz az élőhelyhez, amelyben Afrikában a korai ember élhetett, nem pedig a modern emberszabású majmok erdei környezetéhez.

Mindez felvet pár kérdést is: egyrészt miért nincsenek már hominidák Európában, másrészt miért nem vándoroltak át Ázsiába, csak Afrikába? Begun erről a következőképp vélekedik:

“Az evolúció nem igazán kiszámítható. A történések úgy zajlanak, hogy egymáshoz nem kapcsolódó és véletlenszerű események sora lép kölcsönhatásba. Feltételezhetjük, hogy a feltételek nem voltak megfelelőek ahhoz, hogy a Földközi-tenger keleti részéből Ázsiába költözzenek a majmok a késő miocénben, de megfelelőek voltak az Afrikába való szétszóródáshoz.”

Azzal kapcsolatban, hogy ma miért nem találunk afrikai majmokat Európában, a kutató úgy válaszolt, hogy “a fajok rendszeresen kihalnak”.

Folytatás

Forrás: raketa.hu