Egy iszlám esküvőn családtagként fogadták a keresztény házaspárt

Vallás, nyelv, kultúra különbözősége sem lehet akadálya a barátságnak. Egyértelmű példát adott erre egy jászárokszállási házaspár, Tóth János és felesége, Tóthné Tóth Mária története.

Sőt, esetükből még azt is láthatjuk, hogy a jászberényi csángó fesztivál nemcsak a népek folklórjának megismerését, hanem az emberi kapcsolatok kialakulását is segíti.

A jászárokszállási házaspár évről évre részt vesz a folklórfesztivál rendezvényein.

– Nem voltunk soha néptáncosok, vagy zenészek, egyszerűen máshoz nem hasonlítható feltöltődést jelent számunkra a népzene és a néptánc – mondta Tóth János.

– Ha jól átgondolom, nem telt még el úgy csángó fesztivál, hogy azon ne vettünk volna részt. Így volt ez 2013 nyarán is.

– A Jászberényben fellépő török csoport egyik táncosára az első pillanatban felfigyeltem, és ahogy észrevettem, ő is azonnal meglátott – emlékezett vissza Mária.

– Mindez megtörtént a következő fellépésük alkalmával is, úgyhogy a szervezőktől kértem segítséget, hogy megismerjük egymást, váltsunk néhány szót tolmács segítségével.

Mint kiderült a fiatal­ lányt Figennek hívják, később a folkmisén és a felvonuláson is találkoztunk, közös fényképet készítettünk. Búcsúfellépésük alkalmával pedig egy kis ajándékkal, egy szív alakú „Soha nem felejtelek” feliratú tűpárnával kedveskedtünk számára.

Ezt követően Figen tíz hónapon át kereste az árokszállási házaspárt, a csángó fesztivál, Jászberény és Mária „hívószavakat­” tudta mindössze, de a közösségi oldalakon sikerült kapcsolatot teremteni és a beszélgetésekben is a netes felületek fordítóprogramjai segítettek.

Folytatás

Forrás: www.szoljon.hu