Összegzés
A magyar étkezési szokásokat a török hódoltság idején leginkább az jellemezte, hogy az ételeket vajjal készítették, sok tejterméket használtak, és igen erősen fűszerezték az ételeket. A kifőtt tésztákat és a gombócokat köretként adták az ételek mellé vagy levesbetétként használták. Az ételek között voltak a pástétomok, hurka, kolbász, kocsonya, fánk, palacsinta, rétes. Az ételkészítési eljárások között a reszelés, pácolás, tűzdelés, bundázás, abálás, párolás, pirítás volt a jellemző. A török hódoltsági területeken természetszerűen a török étkezési kultúra került előtérbe, a török konyha jellegzetességeit használták. A pogácsát, lángost, bejglit és a töltött káposztát a törököktől vettük át. Fűszernövényeink között a petrezselymet, a köményt, az ánizst és a tormát honosították meg nálunk. Az édességek között a grillázst, kalácsot, piskótát, madártejet, mézeskalácsot, törökmézet hozták, s elterjesztették a kávéfogyasztást. Ekkor jelent meg a mák, a paradicsom és a padlizsán. Török hatásra kezdődött el a mandula, meggy, füge, dió, szőlő, barack és a cseresznye termesztése. Török közvetítéssel került hozzánk a magyar gasztronómia ma már nélkülözhetetlen eleme, a paprika. Összességében elmondhatjuk tehát hogy a magyar táplálkozási kultúrában a török hatás igen jelentős és máig ható változásokat hozott. Színesítette a táplálkozási kultúránkat, számos közös ételt eredményezett, minek következtében a török–magyar ízlésvilág meglehetősen közel áll egymáshoz.
Irodalom
A magyar nyelv történeti etimológiai szótára. Budapest,1984.
A Mezei Gazda Kézi Könyve, mellyben tapasztalás útján megmutattatik: miként lehessen a szorgalmas gazdának jövedelmét rövid idő alatt megszaporítani… Kiadja: Staut Jósef Cs. Kir. Felhadnagy, Kassán,1831-ben
ALTAY, Halife: Anayurttan Anadoluya. Ankara,1998. /Kültür Bakanligi yayinlari 354./
ALMÁSY György : Vándorutam Ázsia szivébe. Budapest, 1903.694.
Apor Péter: Metamorphosis Transylvaniae, azaz Erdélynek változása. Budapest, 1972.
ÁGOSTON Gábor: A hódolt Magyarország. Budapest, 1992. /Magyarország krónikája/
BALASSA Iván: A magyar kukorica. Budapest, 1960.
BARTHA Júlia: A Kunság népi kultúrájának keleti elemei. Debrecen, 2002. / Studia Folkloristica et Ethnographica 44. Kossuth Lajos Tudományegyetem, Debrecen/
Adatok a török nép etnobotanikai ismeretéhez. In: Keletkutatás, 1993. tavasz, 41-57.
Hagyományos árucsereformák a keleti kereskedelemben. In: Fogyó hold. Tanulmányok a török népi kultúráról. Debrecen, 1997.59-71.
Boza – a kunok itala In. Vízöntő, ünnepi kötet a Jászságról Bathó Edit tiszteletére.(Bánkiné Molnár Erzsébet szerk.) Szolnok, 2016.319-324.
BATHÓ Edit: Méhészkedés a Jászságban. Jászberény, 2007.
A szőlő termesztése a Jászságban. Jászberény, 2014.
BÁTKY Zsigmond: Kivesző gabonaféléink (tönköly, köles, tatárka). Földrajzi Közlemények 1918.46. 23-35.
BELLON Tibor: A köles termesztése és keleti párhuzamai In: Miscellanea Ethnologica Carpato-Balcanlica. Ethnographia 1981.233-258.
BERECZKI Ibolya: Szolnok megye népi táplálkozása. Debrecen, 1986.
Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból. Közzétette: Lackó Elemér, Bukarest, 1983.
ÇAY, Abdülhalük: Türk Milli Kültüründe Hayvan Motifleri I. (Koyun ve keci etrafinda olusan gelenekler).Ankara, 1990.
DÁVID Géza: Magyarország népessége a 16-17. században. In: Kovacsics József (szerk.): Magyarország történeti demográfiája (896-1995). Millecentenáriumi előadások. KSH-MTA Demográfiai Bizottság, Budapest, 1997. 141-173.
DÁVID Géza- GERELYES Ibolya: A hódoltság gazdasága és társadalma régész és történész szemmel. Keletkutatás 1996. ősz- 2002 tavasz 77-103.p.
EVLIJA Cselebi török világutazó magyarországi utazásai 1660-1664. Fordította: Karácson Imre. Az előszót és szómagyarázatot írta, a jegyzeteket átdolgozta: Fodor Pál. Budapest, Gondolat Kiadó 1985.
GUNDEL Károly: A konyha fejlődése és a magyar szakácsirodalom a XVIII. század végéig. Budapest, 1943.
FEKETE Lajos: Buda, Pest és Óbuda nem-mohamedán polgári lakossága. Tanulmányok Budapest múltjából 6 (1938)116-136.p.
Budai török számadáskönyvek 1550-1580. Közzétették: Fekete Lajos- Káldy-Nagy Gyula. Budapest, 1962.
FÜVESSY Anikó: Köles In: Szolnok megye néprajzi atlasza. Szolnok, 1974.
HEGYI Klára: A török közigazgatás és a magyar városi autonómia. In: Kralovánszky Alán (szerk.): Székesfehérvár évszázadai 3. Török kor. Fejér megyei Múzeum Igazg. Székesfehérvár, 1977.85-97.p.
Török berendezkedés Magyarországon. (História Könyvtár Monográfiák 7. Budapest, 1995.
HERMAN Ottó: A magyar pásztorok nyelvkincse. Budapest, 1914.
KAKUK Zsuzsa: A török kor emléke a magyar szókincsben. Budapest, Akadémiai Kiadó1996. (Kőrösi Csoma Kiskönyvtár 23.)
KETTER László: Gasztronómiánk krónikája. Budapest, 1985.
KISBÁN Eszter: A jogurt helye és szerepe a délkelet-európai tejfeldolgozás rendszerében In: Ethnographia 78(1967)81-94.
KUTLU, Muhtar: Savaklı Türkmenlerde Göçer Hayvancılık. Ankara, 1987.
MAGYAR Néprajzi Lexikon 2. 696-697. juhhús szócikk, 268-269. pörkölt szócikk
MELIUSZ Juhász Péter: (1578)Herbárium. Új kiadás:1979. Kriterion, Bukarest
TUDUK, Mine : Türk mutfağı. Geleneksel Esintilerle Günümüz. Istanbul, 2004.
NOVÁK László Ferenc: Három város. Nagykőrös, 2016.
NYELVEMLÉKTÁR. Régi magyar codexek és nyomtatványok.4. kötet. Bp. 1876.
OLÁH Miklós:Hungária et Atila, Bécs, 1763.81
OZAN, Özcan: A szultán konyhája. Török szakácskönyv. Pécs, 1998.
PALÁDI Kovács Attila: A boza kultúrtörténeti hátteréhez. Műv. Hagy. VIII. 1966.71–84.
A szárított hús a pásztoroknál. Debrecen, 1974.
PAPP Izabella: Görög kereskedők a Jászkunságban. Szolnok, 2004. /Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár Közleményei 6./
RADVÁNSZKY Béla Báró: Gróf Thurzó Szaniszló lakomái 1603-ban. Századok, 1893.
RAPAICS Rajmund: A kenyér és táplálékot szolgáló növényeink eredete. Budapest, 1934.
Termesztett növényeink eredete. Magyar Szemle Társ. Budapest, 1943.
ROMSICS Imre- KISBÁN Eszter (szerk.) A táplálkozáskultúra változásai a 18-20. században. Kalocsa, 1997.
SÁNDOR Iván: A boza italról. Sokféle X. 1808.124-125.
SIMAI Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alines Kiadó, Bp. 2011.
STRABÓN: Geográphica. Budapest, 1977.
SURÁNYI Dezső: Kerti növények regénye. Budapest, 1985.
SZABADFALVI József: A honfoglalás-kor magyarság állattenyésztő technikája In. Honfoglalás és néprajz Bp. 1997. Szerk. Kovács László-Paládi Kovács Attila
SZABÓ László (szerk) :Szolnok megye néprajzi atlasza Szolnok, 1976.
Az almabor és almaecet készítése a Tiszaháton. Ethnographia 72:466-468.
SZÁDECZKY Béla: Apafi Mihály udvartartása. I. Bornemisza Anna gazdasági naplójából. (1667-1690) Budapest, 1911.
SZAKÁLY Ferenc : Magyar diplomaták, utazók, rabok és renegátok a 16. századi Isztambulban. Budapest, 1983.45-46.p.
SZÁNTÓ András: Eleink ételei. Budapest, 1986.
SZARVAS Gábor- Simonyi Zsigmond (szerk) Magyar nyelvtörténeti szótár. I. kötet Bp. 1890. 302.
SZATHMÁRY László: A kunok itala (A bóza). In: Magyar Szesztermelő 1932.V. 39-40.
Ujváry Zoltán: Az agrárkultusz hatása a magyar és európai folklórban. Debrecen, 1969.
UNGRÁD Dávid konstantinápolyi utazásai (Szerkesztette és a bevezető tanulmányt írta Kovács József László, jegyzetekkel ellátta: Fenyvesi László) Szépirodalmi Kiadó, 1986
ZSEMLEY Oszkár: A magyar sütő- cukrász -és mézeskalácsos ipar története. Budapest, 1940.
Internetes forrás: http://www.yemekhikayeleri.com/hikayeler/yemek-ve-tarih/macar-corbasi-gulas-osmanli-nin-kul-asi-mid.html (Letöltve: 2016. 07.14.)
[1] KAKUK Zsuzsa,1996.
[2] DÁVID Géza, 1991., 1997, Hegyi Klára, 1995., Ágoston Gábor, 1992.
[3] ÁGOSTON Gábor, 1992.123.
[4] Ezt a jelenséget nevezi a történettudomány kondomíniumnak, azaz török–magyar kettős birtoklásnak.
[5] ÁGOSTON, 1992.126.
[6] BARTHA Júlia, 1997.59-71.
[7] ÁGOSTON Gábor, 1992.132.
[8] PAPP Izabella, 2004.74.
[9] SURÁNYI Dezső, 1985.78.
[10] SURÁNYI Dezső, 1985.175.
[11] BATHÓ Edit, 2014.9-11.
[12] EVLIJA Cselebi, 1985.
[13] SURÁNYI Dezső, 1985.175-176.
[14] NOVÁK László, Ferenc, 2016.
[15] SURÁNYI Dezső, 1985.99.
[16] SURÁNYI Dezső, 1985.93.
[17] SURÁNYI Dezső, 1985.132.
[18] GYÖRFFY István, 1934.
[19] Magyar Néprajzi Lexikon, 1977. , vö: Ágoston Gábor, 1992.107-108.
[20] KETTER László.1985.259.
[21] SIMAI Kristóf,2011.276.
[22] PÁLÓCZI Horváth András, 2014.182.
[23] PÁLÓCZI Horváth András, 2014,182.
[24] SZABADFALVI József,1997.
[25] BELLON Tibor, 1996.41-42.
[26] BORNEMISZA Anna szakácskönyvét 1680-ból közzétette LACKÓ Elemér,1983.
[27] STAUT Josef, 1831.
[28] BÉL Mátyás, 1730.
[29] Johann Centurius von Hoffmannsegg német természetbúvár naplójából (1793–94)Surányi Dezső nyomán,SURÁNYI Dezső, 1985.
[30] FÜVESSY Anikó, 1974.221. vö: Bartha Júlia 2002.128.
[31] BARTHA Júlia, 2002. 128-129. Bereczki Iboly, 1986.91-92.
[32] HERMAN Ottó, 1914.245. A dzségér (ciğer) szavunk biztosan török eredetű, miként a bázsing , a juh nyelőcsövének neve is.
[33] TESZ, 1984.
[34] http://www.yemekhikayeleri.com/hikayeler/yemek-ve-tarih/macar-corbasi-gulas-osmanli-nin-kul-asi-mid.html
[35] KUTLU, Muhtar,1987. vö: Tagán GALIMDZSÁN,1940.146-165., KISBÁN Eszter, 1967.84.
[36] KISBÁN Eszter, 1967.84.
[37] FÜVESSY Anikó, 1975.75.
[38] Tatár böreği néven egy belső-anatóliai, Eskişehir-Alpu nevű tatár faluban levelestésztába sütött húsos ételt ismerünk. (Saját gyűjtés, 2016. ápr.18.)
[39] BELLON Tibor 1981.233.
[40] ALMÁSY György 1903.694.
[41] BELLON Tibor,1981.234.
[42] SZARVAS Gábor- SIMONYI Zsigmond. I. kötet Bp. 1890. 302.
[43] Nyelvemléktár. Régi magyar codexek és nyomtatványok.4. kötet. Bp. 1876.
[44] SZATHMÁRY László nyomán 1932.39-40.
[45] Az Osztrák Magyar Monarchia írásban és képekben . Magyarország II.1891.236. vö.PALÁDI Kovács Attila 1966.79. BELLON Tibor 1981.252.
[46] SZATHMÁRY László 1932.39.
[47] SZATHMÁRY László: A kunok itala (A bóza). In: Magyar Szesztermelő 1932.V. 39-40.
[48] RAPAICS Rajmund 1934.69.
[49] KETTER László,1985.165.
[50] BATHÓ Edit, 2007.23.
Bartha Júlia