Balassi költészete beletalált Afrika kellős közepébe

balassi-balintA magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat ebben az évben a magyar poéták közül a babérkoszorús Tornai József, a külföldi műfordítók közül a kongói Gabriel Zanmaku Olembe vehette át.

Európa, Ázsia, majd Amerika után újabb földrészen hódít a több mint négy évszázada hősi halált halt magyar poéta: Balassi Bálint költészete. Ebben az évben – a magyar poéta mellett – afrikai műfordító érdemelte ki az európai költőóriásról elnevezett díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot. Gabriel Zanmaku Olembe ugyan több féle okból nem lehetett jelen – utazása az utolsó pillanatban meghiúsult –, ám a legendás Gellért szálló gobelintermében számos szerecsen forgolódott a Bálint napi díjátadáson.

Az ünnepséget megnyitó Molnár Pál, a díj alapítója jelentette be, hogy a tavaly szeptemberben elhunyt Makovecz Imre után az idén január 23-án Buda Ferenc Balassi-kardos, Kossuth díjas költőt választották elnöknek: az Alföld poétája egyébként 2000-ben vette át Balassi szablyáját. Az idei az esztendőben a magyar díjazott a Budapesten élő Tornai József babérkoszorús költő – a 85 éves irodalmát lelkes taps köszöntötte -, a külföldi műfordító pedig a valaha Budapesten tanult Gabriel Zanmaku Olembe.

Részletek

2012-02-16