Az esztergomi Uzsiceli (Özicseli) Hadzsi Ibrahim Dzsámi

kep1-var

Az esztergomi dzsámi a Duna partján található várfal és a Várhegy közé épített – az általános dzsámi formától eltérően – kétszintes, téglalap alaprajzú, kontyolt, nyeregtetős épület. Alsó részén középkori út ment keresztül, amely a szomszédos malombástyához, a várat ellátó vízgéphez, illetve a Dunára nyíló gyalogkapuhoz vezetett. A Várhegy felöli részen kimélyített angol-akna ismét láthatóvá tette a valamikor működő oldalsó bejárót. Az épület mai utcafrontja felé földszintes, a nyugati – Erzsébet park felőli – homlokzata kétszintes.

A kép forrása: az Esztergomi Dzyámi és Veprech-torony nevű Facebook oldal

 A 400 éves egykori török imaház, az Uzicseli Hadzsi Ibrahim Dzsámi ma múzeumként működik. Az épület Esztergom városának egyik legmozgalmasabb időszakából származik, ez az egykori Török Birodalom központjától észak-nyugati irányban található legtávolabbi megmaradt és felújított dzsámi.

Az esztergomi török uralom 130 éves ideje alatt (1543-1595 és 1605-1683), az 1600-as évek első felében épült az épület, amelyhez ma Magyarországon nincs hasonló. A különleges helyszín adottságai, valamint az építtető származási helyén ismert építészeti stílus miatt az épület alaprajza egyáltalán nem hasonlít a legismertebb magyarországi dzsámikéhoz, ennek köszönhető, hogy sokáig csak néhány szakértő sejtette erről az épületről, hogy évszázadokkal ezelőtt török dzsámi volt. Csak derült ki egyértelműen az igazság, mikor 1998-ban a Rosenberg Hungária Kft. tulajdonába nem került az épület. Ekkor adódott lehetősége a kutatóknak arra, hogy közelebbről is megvizsgálhassák az akkor már eléggé rossz állapotban lévő épületet.

Ennek köszönhető, hogy 2007-ben, mint múzeum a dzsámi ismét megnyitotta kapuit. Az alapos kutatásnak és a szakszerű helyreállításnak köszönhetően ma az épületet szinte teljesen régi fényében láthatjuk.

Tovább a dzsámi oldalára