Amikor a Szürke Farkasok szabadon garázdálkodtak Magyarországon

6trMXfsdRCrPCG79sOrbán-Schwarzkopf Balázs történész-levéltáros rendkívül érdekes dokumentumokat szedett össze a közel-keleti terroristák és maffiózók magyarországi működéséről. A 80-as években készült iratokat az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában találta és egy idén kiadott füzetben dolgozta fel.

Az egyik legizgalmasabb információ a Szürkék és farkasok a vörös árnyékában című kötetben az, hogy már 30 évvel ezelőtt is nagyon komoly üzlet volt embereket csempészni Törökországból Németországba, és Magyarország akkoriban is fontos tranzitország volt. A terroristák és a csempészek között már akkor is komoly átjárás volt, ugyanaz a társaság foglalkozott fegyverrel és heroinnal is, és a török maffia már akkor szőkített olajat Magyarországon.

A magyar hatóságok elég sokat tudhattak ezekről a sötét üzletekről, de csak óvatosan avatkoztak közbe. Feltehetően politikai nyomásra, feltehetően a szovjet érdekeknek megfelelően nagy mozgásteret hagytak a bűnözőknek, akik szabadon jártak-keltek a kelet-európai országok között.

A dokumentumokból nem jön ki egy világos működési a rendszere a maffiának, de olyan életképek és helyzetek derülnek ki, amitől a 80-as évek Magyarországa egyszeriben egy politikai krimi akciójeleneteinek helyszínévé válik.

A Hamvas Intézet által kiadott kötetben lévő dokumentumok csak a jéghegy csúcsát jelentik, Orbán-Schwarzkopf arról ír, hogy nagyon sok nyomozati anyag most sem kutatható.

A tanulmány elsősorban egy „Nehéz” fedőnevű bizalmas nyomozás dokumentumait dolgozza fel. A nyomozás a Szürke Farkasok török terrorszervezet és a velük dolgozó csempészbanda magyarországi ügyeit vizsgálta elsősorban. Így olyanokról itt nincs szó, mint például hogy Carlost, a „Sakált” 1983-85 között a Rózsadombon bújtatta a magyar állam. (A venezuelai terrorista a 70-es és 80-as években legalább 80 embert ölt meg, 1994-ben kapták el, azóta Franciaországban ül.)

Jöttek – mentek a terroristák

Az viszont kiderül a kiadványból, hogy 1986-ban Budapesten is leszállt, és itt cserélt hamis iratokat az a japán terrorista, aki ferihegyi leszállása előtt két nappal felrobbantotta az USA dzsakartai nagykövetségét, egy csehszlovák detonátorral. És az is kiderül, hogy az Örmény Titkos Hadsereg nevű terrorszervezet két tagja Budapestről utazott Belgrádba, hogy ott 1983. március 9-én megöljék a török nagykövetet.

Visszatérő vendége volt 80-as években a margitszigeti Thermal Hotelnek Abu Daud palesztin terrorista is, aki részt vett a müncheni olimpián elkövetett gyilkosságok megszervezésében. Neki egy időben a Bimbó úton még albérlete is volt, Kelet-Berlin mellett ez volt az egyik székhelye, 1979 és 1988 között rendszeresen készültek jelentések magyarországi tartózkodásairól. Valószínűleg az akkori egyiptomi elnök, Szadat megölését készítette elő, amikor 1982-ben fejbe lőtték Varsóban, vélhetően az izraeli titkosszolgálat emberei. Túlélte, és többek között Budapesten lábadozott.

A cikk folytatása