Ezt az ételt elsősorban Gaziantepben készítik, ízlés szerint darált húsból, vagy felkockázott borjú- és/vagy bárányhúsból. Két receptváltozatot találtam hozzá, mindkettőnél a fokhagymás joghurtba kevert sült padlizsán az alap. Egyik szerint az olajon lepirított húsra vajban kioldott pirospaprikát locsolnak – nekem ez a másik tetszett jobban, amit az alábbiakban meg is osztok.
1 kg padlizsán
1 nagy pohár natúr joghurt (török v. görög)
4 gerezd fokhagyma
Só
0,5 kg darált hús (én borjút és bárányt használtam vegyesen)
½ török teáspohár (1 dl-es) olívaolaj (nem extra szűz)
2 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 piros húsú paprika
1 db paradicsom
2 ek paprikakrém (biber salçası)
2 ek sűrített paradicsom (domates salçası)
1 ek pirospaprika (ha van, paprikapehely, de őrölt is megfelel)
Őrölt római kömény, kakukkfű, őrölt bors, só
1 db paradicsom
1 db hegyes zöld paprika (lehet erős, ha szeretjük)
2 ek olaj
A padlizsánokat megmossuk, héjukat megszurkáljuk, majd forró sütőben puhára sütjük. Héjukat lehúzzuk, megsózzuk, hagyjuk kihűlni. A fokhagymát összezúzzuk, belekeverjük a joghurtba.
A felforrósított olívaolajon a darált húst kevergetve fehéredésig sütjük. Közben a vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a piros húsú paprikát és a paradicsomot felkockázzuk. A húshoz adjuk a vöröshagymát, két-három perc pirítás után a fokhagymát is. Amint érződik az illata, máris beletehetjük a paprikát és a paradicsomot. Elkeverjük benne a paprikakrémet és a paradicsompürét, meghintjük piros paprikapehellyel, sózzuk, fűszerezzük. Ha szükséges, adunk hozzá egy kis vizet, majd rövid lével puhára főzzük.
A kihűlt padlizsánról leöntjük a keletkezett levét, apróra vágjuk, összekeverjük a fokhagymás joghurttal, szükség szerint megsózzuk.
A paradicsomot kettévágjuk, majd az egész zöldpaprikával egyetemben kevés olajon megsütjük. Egy szélesebb tálon először elosztjuk a joghurtos padlizsán alapot, közepére halmozzuk a darálthúsos ragut, végül a sült paprikával és paradicsommal tálaljuk.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo