Törökország szeretné a döner kebabot levédetni, hogy ugyanolyan uniós státusszal rendelkezzen, mint a spanyolországi Serrano sonka és a nápolyi pizza.
A marhahús és a csirke csillog, ahogy lassan forog a függőleges nyársakon, mielőtt borotva vékony csíkokra vágják őket. Két szakács gyakorlott táncban csúszik át a sercegő rostély mellől a forró kenyérpirítóhoz. A friss paradicsom, a káposzta és a vöröshagyma halmai színes halmot alkotnak.
A Berlin trendi Mitte negyedében található Kebap With Attitude-ban zajló jelenet tipikusan olyan utcai standok és éttermek látványa, ahol a szakácsok pitakenyérbe halmozzák a hozzávalókat, hogy elkészítsék a városban kedvelt döner kebabot.
A harapnivaló státusza azonban veszélybe kerülhet, ha az Európai Bizottság jóváhagyja Törökország azon kérvényét, hogy szabályozza, mi viselheti legálisan a döner kebab nevet.
A berlini székhelyű Európai Török Döner Gyártók Szövetsége szerint egy olyan iparág van veszélyben, amelynek éves forgalma csak Németországban mintegy 2,3 milliárd euró (közel 2,6 milliárd dollár), Európa-szerte pedig 3,5 milliárd euró (közel 3,9 milliárd dollár).
„A kormánytagoktól a hétköznapi emberekig mindenki döner kebabot eszik” – mondta Deniz Buchholz, a Kebap With Attitude tulajdonosa, miközben pincérek gőzölgő rendeléseket szállítottak a konyhából az éhes ebédidőben érkező vásárlóknak egy esős hétfő délutánon.
A „döner” szó a török „dönmek” igéből származik, ami azt jelenti, hogy „megfordul”. A húst órákig grillezik nyárson, és akkor vágják le, amikor a hús már ropogós és barna. Törökországban az étel eredetileg bárányhúsból készült, és csak tányéron árulták. Az 1970-es években azonban a berlini török bevándorlók úgy döntöttek, hogy pitában tálalják, és a receptet úgy alakították át, hogy a berliniek számára különleges legyen.
Forrás: hu.euronews.com