A világ legnagyobb pillangója, az atlaszlepke

Forrás: piqsels.com

Az atlaszlepke, mely köztudottan a világ legnagyobb pillangója, beköltözött Közép-Anatólia Konya tartományába, a Trópusi Pillangókertbe.

A lepkének saját „védőpajzsa” van, mégpedig a különleges kígyószerű minta a szárnyai végén, melyek a selyemgubóból való kikelést követően már látszódnak rajta. Mivel szájszerkezetük nem alakult ki, nem tudnak táplálkozni, így a legrövidebb ideig élő pillangók címet is elnyerték. Táplálékot csak hernyóállapotban vesznek magukhoz, és amikor ezt felhasználták, általában egy hét után elpusztulnak. A pillangók 6-8 napig élnek, de vannak olyanok, amelyek a 2-4 hetes kort is megérik, sőt a tudósok tudnak olyan példányokról is, amelyek közel 4 hónap után pusztultak csak el.

A Trópusi Pillangókeret tavaly júliusban nyitották meg a Konyában található Selçukluban. A trópusi kertben, ahol 14 pillangófaj él, állandóan 28 ˚C van. A park hétfő kivételével minden nap délelőtt 10 órától délután fél 7-ig látogatható. Két múzeum is helyet kapott itt, az egyikben a pillangók fejlődési szakaszait mutatják be az érdeklődőknek, a másikban pedig a világon élő rovarfajokból látható válogatás. A pillangókon kívül papagájokkal is találkozhatunk a parkban, melyek szintén nagy népszerűségnek örvendenek.

A Trópusi Pillangókert legszebb lepkéje kétségtelenül az atlaszlepke. A park biológusa, Turgut Tuş elmondta, hogy ennek a lepkefajnak a szárnyfesztávolsága eléri a 26 centimétert is, így méltán nevezik a világ legnagyobb pillangójának.

A következő videó segítségével pedig mi is ellátogathatunk a Trópusi Pillangókertbe:


Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo