Az isztambuli Topkapi Palota Múzeuma a Török Kávékultúra és Kutató Társaság közreműködésével mutatja be a török kávé 500 éves történetét. A február 17-én megnyílt kiállítás, melynek címe „Egy csepp élvezet: a török kávé 500 éves története”, a palotához tartozó régi istállók épületében kapott helyet. A megnyitón részt vett a török kulturális és turisztikai miniszter, Ömer Çelik is.
A miniszter ünnepi beszédében kiemelte, hogy a török kávé nemcsak az étkezési kultúra, hanem a társadalmi élet része is volt. Elmondása szerint a török kávékultúra a 16. században alakult ki, és különösen fontos szerepe volt az Oszmán Birodalomban, a palota életében és a hétköznapi életben egyaránt.
„Azon túl, hogy egy ital, a kávé a kultúra része, és fontos helyet foglal el a mindennapi életben. Kezdetben csak kávéházak és mozgó kávéárusok készítették és árulták a kávét. A kávéházakban – ahol a kávézás kultúrája a mai napig fennmaradt – a vendégek szórakoztatására hagyományos török műsorokat adtak elő: árnyjátékot (karagöz), magasztos költeményt, eposzt szavaltak (meddahlık) és olyan színházi előadást mutattak be, melybe a közönséget is bevonták (ortayaonu)” – mondta el a miniszter. Azt is hozzátette, hogy a kávé Jemenből származik és az Oszmán Birodalomnak köszönhetően terjedt el nyugaton.
Az Oszmán Birodalom – amely fontos kereskedelmi szerepet töltött be kelet és nyugat között – terjesztette el a kávét, és diplomáciai kapcsolatain keresztül szerettette meg az európaiakkal.
Néhány példát is megemlített: „Süleyman Agha humorista párizsi nagykövetként népszerűsítette a kávét Franciaországban, később visszatért a Birodalomba, örmény származású helyettese azonban Párizsban maradt és egy kávéházat nyitott. Egy másik érdekes példa: Az első kávéház Bécs 1683-as ostroma után nyílt meg a városban, mégpedig az oszmánok által otthagyott 500 zsák kávéból. Ezek után ismerték meg az európaiak az igazi kávékultúrát” – tette hozzá Çelik.
A török kávékultúra és a hozzá kapcsolódó hagyományok 2013-ban kerültek fel az UNESCO Szellemi kulturális örökségek listájára. Ez az első alkalom, hogy egy ital kultúrája és hagyománya erre a listára került.
A kávé legátfogóbb bemutatása
A kiállításon a Topkapi Palota Múzeumának kiállítási anyaga mellett helyet kapott számos magán múzeum és könyvtár gyűjteménye is. A bemutatón az is látható, hogyan készült az igazi török kávé az Oszmán Birodalomban.
Ersu Peki, a kiállítás kurátora, elmondta, hogy a tárlat, mely a legátfogóbb képet adja Törökország és a kávé kapcsolatáról, június 15-ig látogatható.
A kiállítás legtöbb darabja most először tekinthető meg nyilvánosan. A nagyközönség megismerkedhet a 16. és 20. század közötti kávékultúra történelmi, kulturális és társadalmi elemeivel, a növény botanikai sajátosságaival és a kávéfőzés technikájával is.
Forrás: Hürriyet Daily News
2015-03-13
Fordította: Kollár Kata – Türkinfo