A mák négy évezredes kincs

makÉlettani tulajdonságai igen kedvezőek – lassítja az öregedést, segítségével csökkenthető a magas vérnyomás, erősíti a csontozatot, növeli a szellemi teljesítőképességet – ráadásul könnyű termeszteni.

Mákos beigli, mákos guba, mákos palacsinta, flódni, mákos rétes – elég hosszan sorolhatnánk, mi minden finomságot lehet készíteni mákból. A magyar és a szomszédos országok konyhája számos módot ismer a kicsi fekete szemecskék felhasználására, más kérdés, hogy ennek ellenére elég kevés mákot fogyasztunk.

És sokan azt se tudják, hogy a mákot másként is bevihetjük a szervezetbe. Tudniillik mokkáskanállal. Napi két kanálnyi 100 százalékos mákolajat tanácsolnak a gyártók, forgalmazók a hideg- vagy melegsajtolással kinyert anyagból, amely gazdag esszenciális zsírsavakban, omega-6 telítetlen zsírsavban és olajsavban. Ezen kívül aminósavakból, vasból, foszforból, kalciumból, magnéziumból és vitaminokból (E és B6) is jelentős mennyiség van a pipacshoz hasonló virágú, szirmait nézve változatos színű kultúrnövény gumójából kipergethető mákszemekben.

Az összetevők alapján egyértelmű, hogy a mák, illetve a mákolaj jó hatással van többek közt a vér koleszterinszintjére és a magas vérnyomásra, rendszeres használatával fékezhetők az öregedési folyamatok, segítségével megelőzhető a trombózis és az embólia, gyorsabbá válik a sebgyógyulás, kiegyensúlyozottabbá az alvás.