„A közös nevezőt a jazz biztosítja, illetve az egymás iránti nyitottság” – interjú Dés Andrással a T.E.L.D. első lemezéről

Négy remek művész találkozásából megszületett a T.E.L.D. első lemeze a Fonó gondozásában.

A Bécsben élő török hegedűművész, Efe Turumtay által alapított csapatban a cseh bőgős, Tomáš Liška lírai bőgőhangja és Dés András játékos ritmusai mellé a fretless gitár nemzetközi hírű török virtuóza, Cenk Erdoğan csatlakozik csodálatos dallamaival. A felállás 2018-as találkozásakor egyértelművé vált, hogy a tagok eltérő zenei és kulturális háttere különleges összhangban olvad össze és hoz létre egyedi zenekari hangzást.

Az új zenei anyagról a jelenleg Bécsben élő, Budapesten sokat koncertező Dés András ütőhangszeres művésszel beszélgettünk.

Hogyan, hol találkoztatok a kvartett többi tagjával? Mesélj egy kicsit a kvartett történetéről!

Efe Turumtay hegedűs barátom álmodta meg az együttest. Úgy képzelte, hogy ha ez a négy ember összeáll zenélni, abból valami szép és izgalmas dolog születik. Az elmúlt évek számtalan koncertje Európa-szerte és az isztambuli lemezfelvételünk is azt bizonyítja, hogy Efe jól gondolta:

imádunk együtt zenélni, a közösen töltött idő a színpadon és azon túl is mindannyiunk számára rengeteg örömöt okoz.

Forrás: András Dés Facebook oldala

Nemcsak zenész-, hanem szerzőtársakként is szerepeltek a lemezen. Cenk, Efe és te két-két számot jegyeztek szerzőként, és Tomas is egyet. Ezek korábbi saját ötletek továbbgondolásai, kibontásai erre a kvartettre, vagy kifejezetten a közös albumra készült számok?

Egy szám kivételével minden darab kifejezetten erre a lemezre, erre a felállásra íródott. Számunkra nagyon fontos, hogy ez nem csak egy alkalmi, összeverődött banda, hanem évek óta létező, tudatosan építkező együttes, amit a saját repertoár megírásával is szerettünk volna megerősíteni.

A zeneszerzésnél mennyire inspirál benneteket egymás kultúrája, zenei múltja, hozadéka? Könnyű megtalálnotok a közös nevezőt?

Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy elsősorban a zenekar hangja és hangszeres karakterei inspirálnak minket a zeneszerzésben. Persze mindannyiunk játékában nyilvánvalóan ott van a hozott anyag, a zenei múlt és a kultúra. A közös nevezőt a jazz biztosítja, illetve az egymás iránti nyitottság. Nagyon izgalmasak például a közös autóutak, hiszen ilyenkor sok zenét hallgatunk, ami azon túl, hogy így eleve sok csodálatos előadót megismerhetünk, arra is jó, hogy jobban megismerjük egymást és egymás zenei gyökereit, gondolkodásmódját.

Forrás és folytatás fidelio.hu

A lemez megvásárolható ITT