Rize tartomány

Jó reggelt kívánunk! Időjárás jelentés következik:
Ma eső lesz.
Holnap is eső lesz.
Holnapután is eső lesz.
A jövő héten, a jövő hónapban és a jövő évben is eső lesz.
És ha nem jön közbe valami komolyabb tektonikus mozgás, akkor az elkövetkező tizenhatmillió évben is minden nap eső lesz.
Üdvözöljük Rize tartományban!

Törökországot általában kétféleképpen szoktuk elképzelni. Tengerpart, vagy száraz pusztaság. Pedig az országban rengeteg a hegyes-völgyes, zöld vidék, ami nagyon hasonlít az Alpokra.

Rize tartomány Törökország észak-keleti végében fekszik. Tipikus fekete-tengeri világ. Északon az örökké viharos tenger, majd pedig a szárazföld csupa hegy és hegy és hegy. Jó magas hegy. Jellemzően északról érkezik a szél, tele esővel. Ezért Rize tartományban mindig esik az eső. Néha pedig a hó. Nagyritkán azért kisüt a nap.

Hideg nincs annyira, mint egy ennyire esős vidéken várnánk, de azért jóval hűvösebb van, mint a mediterránon megszoktuk. A magas hegyek és az állandó északi, tengeri szél, azért jól le tudja hűteni a levegőt. Úgyhogy ide ne készüljünk bikinivel!

Rize tartomány hatalmas és meredek hegyekből áll. Többségük 1000 méter feletti, a Kaçkar-hegység (Kaçkar Dağları) csúcsa pedig 3937m.

Ezekben a hegyekben remek túrásai helyek vannak. Bár nem a megszokott értelemben. Itt nincsenek olyan turista ösvények, mint Magyarországon. És nincsenek külföldiek sem. Ide a törökök jönnek kirándulni, az erdőkben sétálni, és elvegyülni a helyi kultúrában.

Rize egy olyan tartomány, amiről mindenki hallott, mindenki ismeri. A törökök pedig szeretnek eljárni ide, hogy magával a kultúrával ismerkedjenek.

Folytatás >>>

Forrás: istanbul.info – CyberMacs


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here