Őszi szünet a mesés Törökországban

DSC01361Ebben a két éven át tartó közös munkában a sipkays diákokon kívül török, görög, német, olasz és spanyol iskolák diákjai vesznek részt és érdekesebbnél érdekesebb feladatokon keresztül ismerkednek egymás sokszínű kultúrájával és szokásaival.Az őszi szünetben tartottuk első nemzetközi projekt-találkozónkat melynek helyszíne Törökország volt. Diáktársammal Czerula Gergő (10.a) és tanárainkkal –Magyar Miklósné, Czeglédiné Fráter Mária és Kántor Attila

Egy hetet tölthettünk Ázsiában, ahol egy ismeretlen, egzotikus kultúrával ismerkedhettünk meg.A partner-iskolák nemzetközi delegációi az első napot Isztambulban töltötték, ahol a Kék Mecset, a Hagia Sophia és a Topkapi Palota lenyűgöző látványában gyönyörködhettek. Ezt követően továbbutaztunk Törökország ázsiai részére. A Márvány tengeren hajózva eljutottunk Kusadasiba, ahol szintén városnézéssel töltöttük a következő napot. Láthattunk ókori városi romokat (Ephesus), jártunk egy borfaluban, múzeumfaluban majd Didimben az Égei tenger partján található híres üdülőhelyen töltöttünk az éjszakát.

Az elkövetkező napokat Eskisehirben, a török partneriskola városában töltöttük. Itt török családoknál elszállásolva tapasztalhattuk meg leginkább vendéglátóink jószívűségét, segítőkészségét és vendégszeretetét. Megkóstolhattuk a hagyományos török ételeteket: a köftét, kebabot, ciböreket, baklavát és még sok más ízletes specialitást.

A török iskola tanárai és diákjai nagy szeretettel fogadtak bennünket és büszkén mutatták be iskolájukat. Az iskola óvodából, általános iskolából és középiskolából áll, ami véleményem szerint nagyon jó és praktikus megoldás, mivel a gyerekek 4-18 éves korukig egy helyre, ugyanabba az intézménybe járnak.

A török diákok színvonalas gála-műsorral kedveskedtek nekünk ahol fergeteges tánctudásukat és egy hagyományos török esküvőt is bemutattak. Lehetőségünk volt találkozni a város vezetőivel : a város kormányzójával, a polgármesterrel, és a helyi Polgármesteri Hivatal oktatási igazgatójával. A számos, tőlünk eltérő szokás mellett felfedezhettük a 150 éves együttélésünk nyomait is. A felejthetetlen élmények mellett hálásak vagyunk azért is, hogy az együtt töltött egy hét alatt olyan barátságok kötődtek, melyek valószínűleg egy életre nyomot hagynak bennünk.

Szomorúan búcsúztunk egymástól de tavasszal újra találkoznak a nemzetek, akkor Spanyolországban. Dankó Kitti, Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola, 12. a. Tanára: Magyar Miklósné
forrás:www.szon.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here