Marmaris, a török tengerpart ékköve

marmaris1Szeretnének egy olyan helyen eltölteni egy hetet, ahol a környezet gyönyörű, a tengerparti panoráma egyedülálló, az emberek kedvesek és viccesek, a szórakozási lehetőségek tárháza pedig óriási? Ha igen, akkor célozzák meg a Törökország délnyugati csücskében található Marmaris és Fethiye környékét…

Ha Törökország e délnyugati szegletébe repülőgéppel érkezünk, Dalaman repülőterén landolunk. Természetesen nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy kilépünk az EU területéről. A vízumot a helyszínen, húsz euró kifizetése ellenében bepecsételik útlevelünkbe. (Ez a rendelkezés 2014. februárja óta a magyar állampolgárokra már nem vonatkozik.)

Arra azonban ügyelni kell, hogy a legújabb rendelkezések értelmében úti okmányunknak még legalább fél évig érvényesnek kell lennie. A repülőtérről a tengerpart bármelyik irányába indulunk, festői városkák várnak ránk. Nekünk most irány a délkeletre található öböl, a magyarok által már régóta kedvelt Fethiye és Ölüdeniz környéke!

Fethiye és Ölüdeniz

Fethiye nyugodt kis település egy festői öböl partján. A strandok túlnyomórészt homokosak, kisgyerekkel érkezőknek is ideális fürdőhelyek találhatók itt.

Ölüdeniz egy természetvédelmi terület közepén található, hosszan elterülő strandszakaszokkal és kristálytiszta tengerrel várja a turistákat. Leginkább talán arról nevezetes, hogy ez a siklóernyősök egyik paradicsoma. A sportolók az úgynevezett Baba-hegyről indulnak, és a légáramlatok segítségével egy nagy kört írnak le az öböl fölött. Közvetlenül a parton található a leszállópálya.

A környékről még mindig elmondható, hogy jóval csendesebb, nyugodtabb szakasz, mint Törökország többi, turisták által látogatott tengerpartja. Az apró, csendes település központjában található többek között a Karbel, az Asena Beach és a Sun City szálloda. Az itt található hotelekre általában az jellemző, hogy több kisebb épületből állnak, és a köztük vezető utak mellett rengeteg a zöld növény. A nagy kertek harmonikusan ölelik körül az ízlésesen kialakított belső medencéket.

Különösen a Sun City remekel ezen a téren, itt még hangulati elemként apró tavacskát is találunk hatalmas aranyhalakkal. Családi nyaralásra kiválóak ezek a helyek, és bár a tengerpartig kicsi sétálni kell, minden adott a tökéletes pihenéshez. Ha a már említett tengerpartra lesétálunk, megtaláljuk a céltáblaként felfestett siklóernyős-leszállópályát is.

Marmaris

A repülőtérről az ellenkező irányba indulva hamarosan elérjük a török tengerpart egyik legszebb öblét, Marmarist és annak környékét. Ha a város mai képét megpillantjuk, nehéz elképzelni, hogy ez a település valaha egy apró kis halászfalu volt.

Ma a város pezsgő élete miatt tényleges méreteinél sokkal nagyobbnak tűnik. Télen viszont, amikor minden bezár, 25 ezer fős, álmos településsé zsugorodik a város. Ilyenkor az itt dolgozó török munkavállalók nagy része is hazautazik szülőhelyére. Télen rengeteget esik az eső, ezért olyan zöld a természet a kora nyári szezonban.

Május végétől október elejéig azonban szinte felhőt sem látni az égen (a mi esetünkben pont egy hajókirándulásnál volt egy kivételes, esős nap), ezért is ideális a környék a zavartalan nyaralásra.

A Bar-street

Marmaris messze földön híres pezsgő éjszakai életéről. Egész Európából, sőt még messzebbről is jönnek ide a fiatalok, hogy a több száz szórakozóhelyből álló pazar, este színes fényorgiában pompázó Bar-streetet felfedezzék. A hangulat magával ragadó, a tizedik fényreklám mellett elhaladva úgy érezzük magunkat, mintha egy hatalmas számítógépes kalandjátékba csöppentünk volna, a hangulat itt estéről estére igencsak emelkedett. A szórakozóhelyek sűrűje a Mehtap szállodánál kezdődik, így ezt, és a környéken található többi szállodát tehát főleg azoknak ajánljuk, akik szeretik az éjszakai életet, és nem zavarja őket az utcáról bejövő hangoskodás, a zene, a bulizó fiatalok.

A bazár és környéke

Marmarisban nemcsak bulizni, hanem vásárolni is lehet. A helyi járattal másfél líráért lehet a központba bemenni, ahol szerteágazó bazársor várja a turistákat. Mint minden török bazárban, a kezdők itt is általában megfizetik a tanulópénzt. Érdemes nagyon megnézni az áruk minőségét, olykor szinte fillérekért tudunk nagyon jó minőségű dolgokat, főleg ruhaneműt, bőrárukat venni, de van olyan is, amire még ennyit sem érdemes költeni, mert szinte biztos, hogy bóvli. Ilyen például a koppintott parfümök áradata. Sokszor a szórakozóhelyek mellett lévő üzletsoron jobban tudunk vásárolni, a minőség is megbizhatóbb, ezek az üzletek éjfélig nyitva tartanak.

Aktív nyaralás ideális helyszínei

Marmaris és környéke nem csupán az éjszaka lovagjainak, hanem az aktív nappalok kedvelőinek is ideális hely. Nemcsak egyénileg deríthetjük fel a lehetőségeket (például a Fethiye irányában található kiváló rafting-pályát), hanem többféle szervezett program közül is választhatunk. Az egyik legjobb aktív szabadidő-eltöltési lehetőséget a közeli vadregényes hegyek nyújtják.

Mindenképpen érdemes kipróbálnunk az ide szervezett dzsiptúrákat.

Folytatás >>>

A cikket az utisugo.hu-n találtuk, a cikk Vinnay Péter írása


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here