A török riviéra legjobb helyei

A török riviéráról szóló útikönyvek egy része úgy kezdi a bemutatást, hogy ha azt gondoljuk, hogy a francia riviéra a legjobb hely arra, hogy jachtkirándulásokat tegyünk vagy vitorlázzunk, akkor még nem láttunk semmit. Amíg a francia riviéra csak a gazdagoknak, a hírességeknek és nemzetközi hírű személyeknek kedvelt nyaralóhelye, a török riviéra több, mint 1000 kilométer hosszan az alacsonyabb fizetésből élők számára is elérhető.

A gyönyörű tengerparti üdülőhelyek, a történelmi romok, az ultramodern kikötők és a csodás táj az, amit a török riviéra kínál. Az Égei-tenger északi partvonalától Antalyáig húzódó török riviéra egészséges ételekkel, csodás nyári időjárással, tengerparti fürdőzéssel, napozóhelyekkel és eldugott kis szigetekkel várja a kikapcsolódni vágyókat. Ha egyszer ellátogatunk ide, a riviéra mindenkit magával ragad, és újra vissza akarunk majd térni.

Nosztalgikus kezdetek Bodrumban

A török riviérát a legjobban Cevat Şakir Kabaağaçlı, török szerző, etnográfus és utazó leírásaiból ismerhetjük meg. A Halikarnasszosz halászának is nevezett írót 1925-ben száműzték Bodrumba, mert munkái nem feleltek meg az akkori politikai nézeteknek.

Kezdetben elégedetlen volt új otthonával, a tengerpartot kutatta kis hajójával. Naponta járta a vizet, ezért az Athénban és Isztambulban élő barátai ellátogattak Bodrumba, hogy kiderítsék mitől változott meg cimborájuk. Ők is beleszerettek a környékbe.

Az utazók elszállásolására a halászok hajóikat úszó szállodává alakították át, és a riviéra akkor jött létre, amikor Cevat és barátai utazásairól cikk jelent meg a sajtóban. Attól kezdve Bodrum a hajós utazások központja lett; a Blue Voyage körutazások, a gulet-hajóutak és a luxus jachtok azóta is Bodrum fő bevételi forrását adják.

A legjobb helyek, városok, üdülők a török riviérán

Bodrum

A török riviéra egyik legszebb városa Bodrum, ahol a fehér kockacukorszínű házak meghúzódnak a hegyoldalban. A mindennapi élet a partmenti tevékenységekre fókuszál, a kikötőkből hajókirándulásokra indulnak a hajók, akár 4 éjszakát is a vízen lehet tölteni, hogy bejárjuk a környék legszebb helyeit.

A kikötőkben napi fogásukat értékesítik a halászok, akik a mindennapok színes karaktereivé váltak; a parton luxus és megfizethető éttermek várják nemcsak a gazdag, hanem a kevésbé pénzes vendégeiket is egy-egy hűvös nyári éjszakán.

A városközpont a Bodrum félszigeten található, ahol több kisebb tengerparti üdülő is van. Ilyen a celebek kedvelt helye: Türkbükü, vagy az angol nyugdíjasok kedvence: Turgutreis. A legtöbb városnak és tengerparti településnek van kikötője, mely arra ösztönzi a látogatókat, hogy nyugodt körülmények között fedezzék fel a környéket.

Bodrum egyik jachtkikötője, a Yalıkavak Palmarina azért különleges, mert ide csak azok mehetnek be, akiknek bankszámla egyenlege legalább hat számjegyű.

Fethiye

forrás: turkeychalo.in

Amíg Bodrum a gazdagok és híresek igazi paradicsoma, addig Fethiye mindenkit vár. A kedvelt utazások 4 nap/3 éjszakás hajós körutak, amelyek Fethiyétől Antalyáig tartanak és ezeken kevés pénzből is lehet luxus körülmények között pihenni.

Reggeli a hajón, alvás a kabinban, felejthetetlen élményt ígér és az még egy különlegesség, ha Caretta caretta teknősöket is láthatunk a tengerben. Ahogy Fethiye népszerűsége nőtt, úgy lett a város is egyre nagyobb, olyan akár egy világváros. A közelében lévő kisebb tengerparti üdülők mint Çalış vagy Hisarönü pedig alacsony ingatlanárakkal várják azokat, akik a riviérára szeretnének költözni.

Fethiyében a mediterrán életérzés ragad minket magával: kitűnő nyáron az időjárás, ezért is nehéz ellenállni a csábításának.

Antalya, Alanya és Belek: golfos nyaralás és luxus szállodák

forrás: propertyturkey.com

Törökország második legnépszerűbb úticélja az antalyai régió, ahol golfvilágversenyeket is szoktak rendezni, rengeteg az all inclusive szálloda, a történelmi emlék, a vásárlási lehetőség, kitűnő az éjszakai élet és a török vendégszeretet egyedülálló.

Mint a Lükiai út híres kiindulópontja és az ország egyik legmodernebb repülőterének otthont adó Antalya az utazók és a befektetők kedvelt célállomása. Nemcsak a városban, hanem a part mentén is rengeteg üdülőközpont várja az érdeklődőket, sőt itt vannak Törökország legjobb strandjai is.

Festői kilátás nyílik a Taurusz-hegységre Alanyából, mely nagy népességű város, de a turisták is minden évben előszeretettel töltik itt szabadságukat. Alanya a Vörös-tornyáról is ismert, és a természet közelsége miatt a kelet-európaiak és az oroszok is jobban kedvelik, mint az Égei-tenger partját.

forrás: hu.wikipedia.org

Lejjebb, a part mentén található Side, egy kis halászfalu, mely a római korban épült, de oszmán kori emlékekkel is büszkélkedhet. Leghíresebb látnivalója az Apolló-templom, ahol a két szerelmes, Antoniusz és Kleopátra találkoztak.

Kemerbe az all inclusive szállodák miatt érkeznek a turisták. A kisebb üdülőközpont, Belek pedig Törökország golffővárosa, ahol nemzetközi versenyeket is tartanak.

Amit mindenkinek látni kell

forrás: whc.unesco.org

Törökországban az évszázadok során több nép is élt, mely értékes emlékeket hagyott maga után az egész riviéra területén. Ezek közül az egyik legérdekesebb Xanthos és Letoon, mely a Földközi-tenger partján található és az UNESCO világörökségei között is szerepel.

forrás: tripadvisor.com

A szintén az antalyai tartományban található aszpendoszi színház az egyetlen épen maradt színház Törökországban. Érdemes még felkeresni Phaselist, Fethiyét és a közelében lévő Gemiler-szigetet, valamint Kayaköyt, amit csak szellemfaluként emlegetnek.

forrás: mult-kor.hu

Ha az Égei-tenger partján járunk, egy helyet semmiképpen sem szabad kihagyni, ez pedig Epheszosz. Azon kívül, hogy szintén a világörökség része, a leglátogatottabb nevezetesség Törökországban. A Celsus-könyvtár, a római házak maradványai és a nagy színház csak néhány azok közül, amit érdemes itt megnézni. És ha már erre járunk, Şirince és Szűz Mária háza is megér egy kis kitérőt.

Forrás: Turkey Homes

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here