Fekete-tengeri régió – Rize

 

Rize a Fekete-tenger partján egy kis öböl szélén található, a hegyek és a tenger közötti sávban. Mivel a tengerparton egy hulladéklerakót építettek, így a város a hegyoldalba terjeszkedik. Enyhe, csapadékos éghajlata van és a tenger felől érkező viharok megnehezítik a városban élők életét, viszont a vidék gazdag vegetációja miatt egyre több látogató keresi fel minden évben.

Rize a rizei tea feldolgozásának és szállításának központja, mert a környéken nagyon sok teaültetvény található. A teanövény az 1940-es és 1950-es években került a régióba, amely addig elég szegény volt. A városban 1958 óta egy tea-kutatóintézet is működik és a város panorámáját a teaültetvények teszik még szebbé.

A városban a tea mellett kivit is termesztenek, ezen kívül fontos a halászat is.

Rize egy csendes török város, tipikus tartományi főváros, ahol az éjszakai élet nem jelentős. A grúz határ innen nincs nagyon messze és mióta az 1990-es évek elején megnyitották, a Fekete-tenger partvidéke kibővült, Rize gazdagabb város lett, mint amilyen az elmúlt évtizedekben volt. Több autó van az utcákon, magasabb épületeket építenek a tengerparton. A turisták is hozzájárulnak a város gazdagodásához.

Rize éghajlata nedves szubtrópusi. A havazás nagyon intenzív, bár nem minden télen esik. A hegyekben és a fennsíkokon az éghajlat inkább kontinentális.

Forrás: Wikipédia

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here