Törökország szellemi kulturális örökségei – Mesir massza fesztivál

Forrás: commons.wikimedia.org

A Mesir massza fesztivált a tavasz kezdetén, március 21-24. között tartják, és számos hagyomány kapcsolódik hozzá. Manisa fő látványossága már közel 400 éve. 

A Mesir massza egy ehető, krémállagú készítmény, amelynek jótékony hatása van a szervezetre. A gyógykészítményt egy török orvos találta fel. Történt ugyanis egyszer, hogy Hafsza szultána, Nagy Szulejmán szultán anyja, egy alkalommal ismeretlen betegséget kapott el Manisában. Merkez efendi, a helyi mecset főorvosa, 41 különböző gyógynövény és fűszer keverékéből gyógyszert készített számára (ez volt a Mesir massza), amelynek köszönhetően a szultána rövid időn belül meggyógyult. A szultána jótékonyságáról volt ismert, ezért megkérte az orvost, hogy azt a masszát, amely őt is meggyógyította, minden évben ossza szét a tavaszünnep idején az emberek között.

A Mesir massza receptje generációkról generációkra száll. Olyan növényeket tartalmaz, mint az ánizs, a feketekömény, a mustármag, a kókuszdió, a kardamon, a feketebors, a lóhere, a kömény, a koriander, a rebarbara, a sáfrány, a masztika, a fahéj, a vanília, a galangal (egyfajta gyömbér), a narancshéj vagy az édeskömény. A masszát készítő szakács mindig ellenőrzi, hogy a növények frissek-e, ő határozza meg ez egyes összetevők mennyiségét és ő ellenőrzi a főzést is. Az előkészítés során a főszakács tanácsokkal látja el segédeit, elmondja nekik, mit, hogyan kell csinálni, így él tovább a masszakészítés hagyománya.

A Mesir massza fesztivál minden évben imádkozással kezdődik. A rendezvényre legalább három tonna masszát készítenek, ezeket apró, fényes, színes papírokba csomagolják, amelyhez sok türelemre van szükség. A massza főzése során is mondanak imákat, amelyekkel mindenki számára gyors felépülést kívánnak, majd a szultáni mecset minaretjéből és kupolájából az emberek közé dobják az apró csomagokat. Törökország minden részéről érkeznek ilyenkor, és több ezren versengenek azért, hogy nekik is jusson a masszából. A fesztivál idején nemcsak masszát főznek, hanem egyéb főzőversenyt, koncertet is tartanak, vannak színházi és gyerekprogramok, valamint néptáncelőadások is.

A fesztivál helyszíne a manisai szultán mecset és környéke, ahol az eseményhez kapcsolódó hagyományokról is mesélnek. A fiatal generációk tartják életben a hagyományokat, így ők is részt vesznek a rendezvényen. Az épületet, ahol a Mesir massza fesztivál zajlik, a török Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium 1998-ban védetté nyilvánította.

Az évente megrendezett fesztiválon fotópályázaton is részt lehet venni, amelynek eredményhirdetését mind a helyi, mind a nemzetközi sajtó közvetíti, így népszerűsítve az eseményt világszerte.

A Mesir massza fesztivál 2012 óta a szellemi kulturális örökség része.

Forrás: aregem.ktb.gov.tr

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here