Utazás az emberiség történelmébe

Forrás: commons.wikimedia.org

A Şanlıurfa Múzeumkomplexum, melyet 2015. májusában nyitottak meg Törökország délkeleti részén, Şanlıurfa tartományban, Törökország legnagyobb múzeuma. A múzeum végigkalauzolja a látogatókat az emberiség történelmén az ősidőktől kezdődően.

Az épületegyüttes a híres turistalátványosság, a Balıklıgöl (Szent Halastó) szomszédságában található, területe 200 000 m2. Itt kapott helyet a Régészeti Múzeum, ahol több száz, embereket és állatokat ábrázoló kő van kiállítva. A kiállítás a kőkorszakban indul, bemutatja, hogyan vadásztak és éltek az ősemberek. Itt lehet megnézni a „világ első valós méretű szobrát”, a 180 cm magas Balıklıgöl szobrot is, mely i. e. 9 500-ból származik.

Miután elsétálunk a Göbeklitepéből és Nevalı Çoriból származó újkőkori leletek mellett, megérkezünk a rézkorba, ahol a kereskedelem megjelenésére utaló tárgyakat láthatunk. A vaskort bemutató tárlaton 3 500 éves játékokat, sípokat és bazaltból készült eszközöket, valamint üvegtárgyakat is megcsodálhatunk. A kiállítás utolsó része az iszlám kort mutatja be, ahol videón lehet megismerni a Şanlıurfában élők életét.

Ezt követően az őskori épületek építészeti megoldásait bemutató régészeti parkba érünk, amely a Régészeti Múzeum és a Haleplibahçe Mozaikmúzeum közötti területen fekszik. Itt olyan mozaikok vannak kiállítva, melyek vadász- és csatajeleneteket, többek között a harcos amazonokat ábrázolják.

A megnyitás óta az épületegyüttest több mint 300 000 látogató kereste fel. A helyi idegenvezetői kamara alkalmazottja, Müslüm Çoban arról számolt be, hogy a látogatók számára sokkal érdekesebb a tárlat végigjárása így, hogy a kiállítási tárgyakat kronológiai sorrendben helyezték el. A 4,5 km-es távot sokan megteszik, mert a nagy távolság ellenére lépcsőt nem kell mászni. A Régészeti Múzeum például három emelet magas, de a látogatók úgy bejárhatják az egészet, hogy közben nem kell lépcsőzniük: úgy van kialakítva a padlózat, hogy fel sem tűnik az embereknek, hogy sétájuk során három emelet magasan járnak. A szakember azt is kiemelte, hogy a komplexum, amely Törökország legnagyobb méretű múzeuma, több mint 75 000 műtárggyal büszkélkedhet. Hozzátette, hogy a múzeum meglátogatása után a turisták általában elzarándokolnak a Szent Halastóhoz, majd részt vesznek egy hagyományos, zenés „sıra gecesin” (sıra est) és megkóstolják a helyi specialitásokat. Csak pozitív visszajelzések érkeznek hozzájuk mind a helyi, mind a külföldi vendégek részéről.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here