Ókeanoszt és Meduszát ábrázoló mozaikokat állítanak ki Antalyában

illusztráció (forrás: commons.wikimedia.org)

A Pergében 2003-ban kezdődött ásatások során a görög mitológia két alakját, Ókeanoszt és Meduszát ábrázoló, jó állapotban megmaradt, valószínűleg sírt díszítő mozaikokat találtak a régészek. Ezeket fogják hamarosan kiállítani.

Törökország Antalya tartományától 17 km-re keletre, Aksu körzet határában található Pergé ókori városa, ahol már 1946 óta folynak régészeti feltárások.

Pergét különleges mozaikjai miatt a „második Zeugmának” is nevezik, utalva a Gaziantep tartományban lévő ókori városra, amely a világ legnagyobb mozaik múzeumának ad otthont.

A Pergében feltárt szobrok és különleges műtárgyak a római korból származnak, melyeket hamarosan az Antalya Múzeumban állítják ki. Vannak köztük olyan tárgyi emlékek is, melyeket ezelőtt még sehol nem láthatott a közönség.

Az egyedi mozaikokat 2003-ban fedezték fel a régészek, eddig a Perga Múzeumban voltak kiállítva.

Cemil Kararbayram, régiségekkel foglalkozó szakember arról beszélt, hogy a közelmúltban látogatást tett náluk Antalya kormányzója, Münir Karaloǧlu, aki megígérte, hogy kidolgoznak majd egy olyan akciótervet, mellyel népszerűsíteni lehet ezt a térséget. Arról is beszélt, hogy Pergé az egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori város a régióban. Az ásatások helyszínét éjjel-nappal őrzik, a legkorszerűbb biztonsági rendszerrel figyelik. A feltárás mostani szakaszában a temetőre koncentrálnak, mely az i.e. III. századból való. A jövőbeni céljuk, hogy megnyissák a nagyközönség előtt is a temetkezési helyet, mely egy hihetetlen kulturális örökség és hatalmas turisztikai potenciál van benne.

Az Isztambuli Egyetem régésze, Sedef Çokay arról beszélt, hogy ezek az első Ókeanosz és Medusza mozaikok, melyeket Törökországban találtak. A mozaikokat sírok mellé helyezték el, hogy megvédjék az elhunytat.

Sedef Çokay azt is elmondta, hogy a Pergé területén lévő sírhely évekig magántulajdonban volt, 2013-ban államosították.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here