Jövő év végétől látogatható Zeugma egyik római kori háza

A „Múzsák háza” nevű római kori ház, mely az ókori Zeugma városában található, jövő év végétől várja a látogatókat.

A ház a környéken talált mozaikokról kapta nevét. A területen 2007 óta folynak ásatások, melynek során korábban a híres „Cigánylány” mozaikot is megtalálták.

A most feltárt házban talált mozaikokon kilenc tündér látható, amelyekről úgy vélik, hogy a kor íróinak, költőinek, zenészeinek, történészeinek és filozófusainak múzsái lehettek. A ház – gazdag díszítése, a jó állapotban megmaradt mozaikok és freskók miatt – a római kori lakóépületek egyik legszebb példája.

Kutalmış Görkay, az Ankara Egyetem Klasszikus Régészeti Tanszékének professzora, az ásatások vezetője szerint a „Múzsák háza” a látogatók számára lehetőséget biztosít majd arra, hogy jobban megismerjék a római kort egy képzeletbeli utazás során.

Zeugmában az első feltárások az 1990-es évek végén kezdődtek azzal a céllal, hogy megóvják a térség történelmi értékeit, mivel az Eufráteszen épülő Birecik-gát miatt elárasztják a területet.

A feltételezések szerint nemesek lakhattak a zeugmai római kori házakban, melyek az i. e. 3. és 2. században épülhettek, és legtöbbjüket gyönyörű mozaikok díszítették. Ezeket jelenleg a mozaikmúzeumban tekinthetik meg a látogatók.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here