Helyreállítják a Halikarnasszoszi mauzóleumot

Az ókori világ hét csodájának egyike Halikarnasszoszi mauzóleum vagy ahogy sokan ismerik Mauszólosz király síremléke, mely Muğla tartományban, Bodrum körzetben található. A helyreállítási munkálatok keretében utat építenek a bodrumi kikötőtől a mauzóleumhoz.

A munkát az 1993-ban alakult Mediterrán Országok Tudományos Alapítvány (Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı) végzi, melynek vezetője Özay Kartal. A tudományos társaság olyan projekteken dolgozik, amelyek a környező területek 5000 éves történelmét mutatják majd be.

A helyreállítási munkákat a híres dán régész Poul Pedersen professzor és asszisztense, John Lund professzor irányítja.

Egy a közelmúltban tartott alapítványi ülésen a Dél-Dániai Egyetemen dolgozó professzorok, Pederson és Lund előadást tartottak Halikarnasszoszról és a mauzóleumról. A hallgatóság soraiban foglalt helyet az alapítvány elnöke, Özay Kartal, Semih Adıyaman idegenvezető, a vízalatti régész és egyetemi docens, Harun Özdaş, Dilek Ertem építész, İbrahim Atalay üzletember, Oğuz Hamza fényképész és Bodrum polgármestere, Filiz Uygun is.

Pederson professzor elmondta, hogy 50 éves szakmai tapasztalatát és a tudományos hátterét felhasználva fogja azokat a feltárási és újjáépítési munkákat megvalósítani, melyekkel az alapítvány megbízta.

A munkálatok keretében feltárják a Bodrumot körbevevő 8 méter széles városfalat és a 3500 éves lóversenypályát is. A további feladataik közé tartozik még egy zsidó temető és egy templom helyreállítása, a Hérodotosz Kulturális és Művészeti Fesztivál megszervezése, a Myndos Mindosz kapu kivilágítása, a Hérodotosz Történeti Intézet megalapítása, és végül az ősi tárgyi leletek kiállítása a Mükénéi Civilizáció Szabadtéri Múzeumában.

„Sok bodrumi nem is tudja, hogy Hérodotosz is Bodrumban született és hogy a Halikarnasszoszi mauzóleum egyike az ókori világ hét csodájának. Több százezer turista látogat Bodrumba anélkül, hogy a síremléket látta volna. Ezért is kell helyreállítani a mauzóleumot és megépíteni a hozzávezető utat.

 „Alapítványunk fogja megszervezni a májusban tartandó Nemzetközi Mauzóleum Szakmai Találkozót, ahol a résztvevő tudósok, történészek és régészek megismerhetik majd Bodrum történelmét. Ez az esemény nagyon fontos része lesz a mauzóleum helyreállítási munkálatainak” – mondta Kartal.

Forrás: Hürriyet Daily News

Fordította: Somogyi Tamás – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here