Hattuszaszban újjászületik a Hettita Királyság

A közép-anatóliai Çorum tartományban újjáépülő Hattuszasz (törökül Hattuşa) település visszarepít minket az ókorba, a 3500 évvel ezelőtti Hettita Birodalomba.

Az antik település az ékírásos feliratai miatt lett híres. A feliratok megőrizték az ősi Közel-Kelet kultúráját, hiszen hivatalos levelezéseket és szerződéseket, törvénykönyveket, vallási szertartások leírását, valamint próféciákat és irodalmi műveket rejtenek. Az ékírások 2001-ben felkerültek az UNESCO Világemlékezet Listájára.

Hattuszasz azért különleges, mert egyrészt a Hettita Királyság fővárosa, másrészt mindkét UNESCO listán szerepel (világemlékezet lista és világörökség lista). A hely Boğazkale kerületben található, amely napjainkban nemzeti park. A 6 kilométer hosszú városfallal határolt terület hatalmas kapui, 31 kiásott temploma, óriási magtárai és a Yazılıkaya szabadtéri temploma miatt Törökország egyik legfontosabb kulturális értékékének számít.

Az élet 3500 évvel ezelőtt

Boğazkale kerületi kormányzója, Osman Aydoğan elmondta, hogy 3500 év után újra élettel telik meg a hettita falu. „Mivel az ősi város 3500 éves, a felszerelések nagyon egyszerűek. Az újra felvirágzó helyen az idelátogató turisták is megszállhatnak majd. A történelmi hűség miatt csak kőből és vályogból építkezünk, és az oroszlános kapu sem maradhat el. A városban lesz udvar, üzletek, trónterem, börtön, pékség és kovácsüzlet.”

A projekt keretében ajándékboltok, tetőteraszok és kávézók is épülnek majd.

„Célunk, hogy bemutassuk a látogatóknak az ókori hettiták életét. A tájékoztató kiadványokkal együtt a teljes kiadás 1 millió líránál (kb. 75 millió Ft) is több lesz. Ez lesz az első ilyen látványosság Törökországban, hiszen a nagy hettita település hettita építészeti elvek szerint fog felépülni. A sok munka közül ez kiemelkedően fontos számunkra.” – fejtette ki Aydoğan.

Forrás: Hürriyet Daily News

Somogyi Tamás – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here