Hatayban lesz látható a világ legnagyobb mozaikgyűjteménye

forrás: flickr.com

A Törökország déli részén, Hatay tartományban lévő régészeti múzeum hamarosan Anatólia leggazdagabb régészeti leleteket bemutató helye lesz. 2017 végére készül el az a része, ahol a világ legnagyobb mozaikgyűjteményét állítják majd ki.

Korábban nem tudtuk az összes leletet kiállítani, mert nem volt elég helyünk. A múzeum új részének megnyitásával már mindent be tudunk mutatni a látogatóknak. A munkálatok folyamatosak, hogy minél előbb elkészüljön a múzeum azon része, ahol a világ legnagyobb mozaikgyűjteménye kap helyet. A mozaikokat közel 2500 m2-en állítjuk ki.” – mondta a Hatay Régészeti Múzeum igazgatója, Nilüfer Sezgin.

A Hatay Régészeti Múzeum értékes történelmi emlékeket vonultat fel, ezek a városban történt ásatások során kerültek felszínre, vannak köztük mozaikok, pénzérmék, agyagedények. Ez a térség legnagyobb turista látványossága.

A régészeti múzeum teljes területe 5,3 hektár, amelyben egy 1,17 hektáros kiállító terem is található. A látogatók jelenleg 5000 m2-es területet járhatnak be.

A múzeumban összesen 37504 tárgy található, ezek között néprajzi és régészeti leletek, érmék, táblák, pecsétek, pecsétnyomók és kéziratok is fellehetők.

A régészeti feltárások során a Samandaǧ körzetben felszínre kerültek az Üçaǧızlı barlang maradványai is, az itt talált leletek, köztük üveg és fajansz tárgyak, legalább 43000 évvel ezelőttről valók. Ez is bizonyítja azt, hogy Hatayban több civilizáció is élt.

Az év végén megnyíló szárnyban éremgyűjtemény és több különleges mozaik is látható lesz majd. Az érmék Antakyából származnak, ahol a múltban pénzverő központ működött, így maradhatott fent gazdag leletanyag.

 Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here