Harran készen áll a turisták fogadására

A Harran régészeti lelőhely Şanlıurfa tartományban található, Törökország délkeleti részén, egyike a világ legrégebbi településeinek. Az UNESCO Világörökségi Várományosi Listáján szereplő helyszínt idén a látogatók előtt is megnyitják.

Az Anadolu Ajansı török hírügynökségnek Mehmet Önal, a Harrani Egyetem Régészeti Tanszékének vezetője és az ásatások koordinátora arról beszélt, hogy a területen az ásatások 70 évvel ezelőtt kezdődtek – a munkákat a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium és a helyi önkormányzat is támogatja.

Arról is beszélt, hogy jelenleg azon dogoznak, hogy Harran a világörökség része legyen. A szabadtéri múzeumhoz hasonlító területen talált régészeti leleteket hamarosan a turisták is megcsodálhatják.

Harran már kb. i.e. 6000 óta lakott település és korábban az asszírok és az omajjádok fővárosa is volt.

Azt is elmondta, hogy mivel a török kormány 2019-et „Göbekli Tepe évének” nevezte ki, remélhetőleg sokan ellátogatnak majd a tartományba és így saját szemükkel láthatják, milyen a régészeti munka.

„Az Ulu dzsámi keleti részén, Harran szívében folytatott feltárási munkát már 2018-ban befejezték. Itt egy szökőkútszerűséget tártak fel, valamint 34 mosdót, melyek egy udvart vettek körül. Ezek a leletek Anatólia korai iszlám időszakából származnak. A rituális mosakodás helyszíne is felszínre került. A régészek a nyilvános fürdő fűtőberendezését és a magát a fürdőt is feltárták. Miután a turistautak kiépítése és a tereprendezés megtörténik, a régészeti lelőhely várja látogatóit” – mondta Önal.

A megnyitás után a látogatók az ősi pézsmaboltot, a fürdőházakat, az udvarokat és a ciszternákat, valamint az iskolát is megtekinthetik majd.

A Harranban végzett ásatási munkák során a régészek több, mint 10.000 történelmi műtárgyat, köztük kerámia, üveg és fémtárgyakat, érméket, épületdarabokat, szobrokat, csontból és elefántcsontból készült tárgyakat, valamint tárolóedényeket találtak, ezeket a Şanlıurfai Régészeti Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here