Felújítják Şanlıurfa egyik történelmi templomát

Törökország délkeleti részén, Şanlıurfában található a történelmi Germuş templom, mely nagy valószínűséggel Ábrahám próféta szülőhelye lehetett. A templom felújítását idén nyáron kezdték meg.

A templom a Germuş-hegység lábánál található, 10 km-re északkeletre a városközponttól. Építésének pontos dátuma nem ismert, mivel írásos feljegyzések nincsenek róla, de feltehetően a 19. század elején épülhetett. Kupolája három boltíves.

Mivel a templomot az idők folyamán többször is átalakították, így eredeti alakját már nem láthatjuk.

A Germuş templom csak 5 km-re fekszik Göbekli Tepétől, melyet gyakran az „emberiség bölcsőjének” is neveznek. A templom környékén több régi épület és csatorna is látható.

Haliliye körzet vezetősége a Rejtett történelem: Germuş elnevezésű projekt keretében átfogó felújítást végez a templomon. Ez a projekt a Turista útvonalak és intelligens városok pénzügyi támogatási program része, melyet a Karacadaǧ Fejlesztési Ügynökség támogat.

Új külső

Haliliye körzet kormányzója, Ali Yılmaz az Anadolu Ajansı török hírügynökségnek arról beszélt, hogy szeretnék újra megnyitni a Germuş templomot a látogatók előtt. Azt is elmondta, hogy a templomot kívülről is felújítják. A templom tisztítása, világítása és a környezetének rendbetétele is a projekt keretén belül valósul meg.

A Regionális Idegenvezetői Kamara elnöke, Müslüm Çoban peddig arról beszélt, hogy a templom környékén főleg örmény családok éltek, akiknek régi házait is meg fogják nyitni a turisták előtt.

Vonzó a turisták számára

Çoban elmondta, hogy reményeik szerint a felújított Germuş templom a külföldi turisták érdeklődését is felkelti, ugyanis a régió és a templomai a keresztények számára is fontosak.

„A faluban két templom van, de a kisebb majdnem teljesen megsemmisült. Az örmény templom még áll. Ha több, mint egy templom van egy területen, az már jelentőséggel bír. Mivel egyre több látogató keresi fel a környéket Göbekli Tepe miatt most, hogy az UNESCO Világörökségi listáján is helyet kapott, az ide érkezők a Germuş templomhoz is ellátogathatnak majd, ami azt jelenti, hogy több időt fognak Şanlıurfában is tölteni” – mondta Çoban.

Göbekli Tepe látogatói

Casım Acar, aki a történelmi helyszín és a Germuş templom biztonsági őre, arról beszélt, hogy sok bajuk van azokkal, akik a területen illegális ásatásokat akarnak végezni, de annak örül, hogy a régiót népszerűsítik. Elmondta, hogy a legenda szerint a Germuş templom hét év alatt épült fel, és a közeli hegység köveit használták építőanyagnak. Az idősebbek szerint a falunak fontos szerepe volt a múltban is. Vannak itt föld alatti  bazárok, alagutak és más egyéb építmények is. A külföldi turisták, akik Göbekli Tepébe látogatnak, először a faluba érkeznek, és a felújításnak köszönhetően ezt a történelmi jelentőségű templomot is meg tudják majd csodálni.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here