Isztambuli látnivalók

Törökország leghíresebb városának fontos látnivalóival egy-két nap alatt végezhetsz, de ha belemerülsz a részletekbe, a kínálat elsöprő erejű. Nyüzsgő modern város, súlyos bevásárlóközpontokkal és izgalmas éjszakai élettel.

1. Haghia Sophia

Az Isteni Bölcsesség temploma a keresztény egyház egyik ikonja. Túlélte a tűzvészeket, törökországi háborúkat, földrengéseket és a bizánci és török birodalom bukását is.

Fotó: Raimond Klavins on Unsplash

Bámulatos építészeti alkotás, este is érdemes visszatérned, amikor a Kék mecset és az Isteni Bölcsesség temploma is fényárban úszik.

A templom nevezetes pontja – a keleti oldalánál – egy különleges kövekből kirakott padlódarab. Ez az omphalos,  a világ köldöke, a világ közepe – egykorú leírások szerint a bizánci császárokat erre a pontra állítva koronázták.

Különleges látnivaló az izzadó oszlop is. A kőzet az alatta elterülő víztározóból nedvességet szív fel, amely az oszlop oldalán kiütközik. A hagyomány úgy tartja, aki az oszlopot megérinti, azt lelki béke hatja át és kívánsága is teljesül.

A hajdan a császár részére fenntartott területen egy mozaikon II. János császár és felesége, Eiréné császárné látható, aki I. László magyar király (1077- 1095) lánya volt, eredeti nevén Piroska (régiesen Priszka).

Fotó: Raimond Klavins on Unsplash

Forrás: fuggetlenutazo.com


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here