Isztambul kerületei – Kadıköy

kadiköyKét európai kerület után irány Ázsia. Így a mai napon Kadıköy kerülettel ismerkedünk meg, melyik a legvalószínűbb (és leginkább ajánlott), hogy a turista ide is kiköt.

Amikor i.e. 667-ben Büzasz megérkezett, és ezzel megindult Isztambul ismert történelme, Kadıköy már akkor is régen-régen lakott település volt. Házakkal, gyümölcsösökkel, kebabárusokkal és pálinkaivó helyekkel (mégiscsak közel voltak a gyümölcsök, kár lett volna értük, ha megromlanak).

Jelenlegi ismereteink szerint 5500 éves a város(rész), amit sokáig Kalcedón-nak hívtak (Chalcedon, vagy Khalkedon). Ez volt Isztambul legrégebbi városrésze, mígnem Fatih kerületben meg nem találtál Ali-t, aki már 8000 évvel korábban is kebabot és szőnyeget árult. Így ezzel Kadıköy elvesztette az elsőbbségét.

De persze ez bármikor megváltozhat, hiszen Isztambulban ha fúrunk egy lyukat, akkor bármikor találhatunk valamit, ami több ezer éves.

Kalcedón mindig is Isztambullal (azaz Konstantinápollyal) szemben állt, mint független város. És egy nagyon jó kis városka volt mindig is, és ma is az. Éppen ezért még zsinatot is tartottak.

Ez végül is jó ötletnek bizonyult, hiszen akit nem akartak meghívni, de mégis megpróbált átkelni a Boszporuszon, annak elsüllyesztették a hajóját.

Tehát Kadıköy történelme izgalmas. Bővebben itt érdemes olvasni róla.

Kadıköy bár az ázsiai oldalon található, sokkal európaibb, mint a legtöbb olyan isztambuli kerület, amelyik az európai oldalon van. Egyesek szerint Kadıköy sokkal európaibb, mint egész Isztambul együttvéve. Köszönhető mindez annak, hogy a történelmi belvárostól távol, de mégis kézközelben fejlődött.

Ilyen részek találhatók, mint Moda (a neve divatot jelent), vagy a Bağdad Caddesi, ami egy 5 km hosszú bevásárló út.

Ezzel együtt Kadıköy az ázsiai oldal központja. Itt ér végett a kontinens, innen lehet átjutni Európába. Persze más átjárók is vannak, de úgymond ez a vége a földrésznek. Éppen e miatt itt egy helyen mindent megtalálunk, amit az európai oldalon. Vannak itt fűszer árusok, piacok, könyves bazárok, stb…

Folytatás >>>

CyberMacs – Isztambul kalandok


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here