A világ egyetlen vastemploma Isztambulban található

Isztambul: kincsek tárháza. Sokszor írtuk, mondtuk már, de mindig felfedezhetünk még egy újabb kincset, akár olyat, melyből csak egy van a világon. Ilyen az Isztambul Balat kerületében található, tengerparton álló Sveti Stefan Kilisesi (Szent István bolgár ortodox templom), a nép által Demir Kilisének, azaz Vastemplomnak nevezett épület.

Valóban egyedülálló a világon. Bár korábban Argentínában és Ausztriában is építettek vasból templomot, azok már elpusztultak, így csak Isztambulban látható erre példa. Ráadásul a 7 éves felújítási munkálatokat követően, 2018-ban újra megnyitotta kapuit, így teljes pompájában láthatjuk.

Egy legenda szerint az épület mindössze 3 hónap alatt készült el. A szóbeszéd alapja, hogy amikor a bolgár ortodox közösség – miután az eredeti, fából épült templom egy tűzvészben leégett – engedélyt kért a trónon lévő Abdul-Aziz szultántól az építkezéshez, állítólag azt mondta: „Engedélyt adok, amennyiben a templom három hónap alatt elkészül.” Bécsben öntötték ki a templomhoz szükséges vaselemeket, hajóra rakták, a Dunán a Fekete-tengerig úsztatták, onnan pedig ide, a tengerpartra vitték, majd a templomot 3 hónap alatt felépítették. Ez a rövid elkészülési idő azonban csak legenda.

Az igazság az, hogy a bolgár közösség külön akart válni a rumeli ortodox közösségtől, ezért engedélyt kértek saját templom építéséhez és külön közösség létrehozására. A pátriárka azonban ellenezte ezt, így az istentiszteleteket először egy fa építményben tartották, melynek a Szent István nevet adták. Csak 10 évvel később kapták meg az engedélyt, és akkor elhatározták, hogy erősebb templomot építenek.

A kivitelezésre pályázatot írtak ki. A terveket az örmény Hovsep Aznavur készítette, a kivitelezési munkát pedig az osztrák Rudolf Waagner vállalat nyerte el. Az épület 1,5 év alatt készült el. A templom falai, harangtornya, a lépcsők, az ablakkeretek, a domborművek, azaz szinte minden része vasból készült.

A vaselemeket – a fent leírt módon – a Dunán juttatták el Bécsből Isztambulba. A tengerbe 325 olyan – vízben is életképes – fát „telepítettek”, melyet Brazíliából hozattak. A vasdarabokat a tengeren csavarozták össze, majd azt a faalapzatra emelték, végül összeállították magát a templomot. Így az egész épület gyakorlatilag a tengerben áll.

forrás: listelist.com

Ikonjait az orosz Lebedev festette. Hat, összesen 400 kg tömegű, harangját Oroszországban öntötték. 1898-ban nyitották meg a Szent István-templom kapuit, a pátriárka azonban csak 1945-ben ismerte el hivatalos templomként.

forrás: sanatkaravani.com

A tenger az idők során természetesen kikezdte az épületet, korrodálódott. Így 2006-ban 330 beton alappal támasztották meg. Az 500 tonna tömegű talapzat elmozdulása miatt 2009-ben bezárták a hívek előtt, majd 2011-ben kezdték el a felújítást. A 16 millió lírás költség (nagyjából 1,1 milliárd forint) nagy részét Isztambul nagyvárosi önkormányzata finanszírozta.

Az alábbi filmben kívül-belül bejárhatják az épületet. A felvételek és a riport a felújítás utáni megnyitáskor készültek. Így virtuálisan csatlakozhatnak ahhoz a 300 ezer látogatóhoz, akik a 2018-as újranyitás óta jártak a templomban.

Építésre, történetre vonatkozó információk forrása: listelist.com

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here