Úgy élnek, mint 500 éve: Çomakdağ, a hagyományőrző falu

Çomakdağ egy picinyke falu Muğla tartomány, Milas körzetében. Lakosainak száma kevesebb mint 1000 fő. Ez a maroknyi ember 500 éves hagyományokat és szokásokat tart életben: a nők színes ruhái, a kőből épített házak, melybe díszes faajtókon át lépnek be, az esküvői szertartás és a fiúk birkózóversenye ezreket és ezreket vonzanak, hogy lássák és megörökítsék a jövő számára.

A település az antik időkben is lakott volt, majd a történelem során bizánciak, szeldzsukok, az anatóliai bejek időszakában a Menteshe (Milétoszi) bej, majd az Oszmán Birodalom irányítása alatt is állt. A falu lakosai eredetileg nomád türkmének voltak. Úgy ismert, hogy a mongol hódítók elől menekülő türkmének először a 14. században telepedtek meg Çomakdağ környékén, de nevüket a hivatalos feljegyzések először a 16. század elején említik.

forrás: Gelenekten Geleceğe Çomakdağ Facebook oldala

A lányok minden reggel, miután felébredtek, felöltik szépséges ruháikat és fejüket illatos füvekből, bazsalikomból, virágokból kötött csokorral díszítik. Amint eléri egy kislány a 7 éves kort ő is elkezdi a hagyományos dísz használatát. Számukra a jó illat a szépséget is jelenti. Úgy is hívják őket: Gül Kokulu Çomakdağlılar, azaz rózsa illatú lányok.

Ráadásul a virágoknak nyelve is van: elmondják, hogy viselője házas-e vagy esetleg özvegy, van-e már gyermeke.

A ruhák – főként az ingek, sálak –  helyi készítésű selyemből készülnek. Az asszonyok a mai napig selyemhernyókkal foglalkoznak, maguk készítik el a szálakat, majd abból a szövetet.

Házaik kőből épülnek, jellemzően két emeletesek. A kapuk, ajtók, ablaktáblák fából készülnek, és gazdagon díszítettek. A 70-es évekig minden újonnan házasulandó pár részére építettek egy ilyen házat. A mesterek a környéken található kőbányákból fejtették a köveket, melyek szilícium tartalmuknak köszönhetően csillognak is. Két építőmester legalább két hónapig dolgozott, mire elkészült.

A belső dekoráció is nagyon gazdag: szőnyegek, színes textilből készült babák, függönyök sora díszíti a lakótereket. Úgy élnek, mintha múzeumban lennének, mert tárgyaik több száz évesek is lehetnek.

forrás: Gelenekten Geleceğe Çomakdağ Facebook oldala

Az egyik leghíresebb hagyománykör az esküvőkhöz kapcsolódik. Már a meghívásnak is különleges „forgatókönyve” van. A meghívottaknak ún. „okuntu” ajándékot küldenek, rokoni foktól függően törölköző, ing, cipő, zsebkendő vagy kalap is lehet ez a tárgy.

A több napig tartó esküvő azzal kezdődik, hogy a vőlegény házának legmagasabb részére zászlót tűznek. A lakodalom során a vendégek részére a falu közepén elhelyezett üstökben keşkeket főznek, mely egy hagyományos búzaalapú étel. Az ehhez szükséges búzát a vőlegény és családja egy kőedényben töri össze (a szertartás neve dibek dövme).

Az első nap estéjén – zeybeket táncolva –  a lány házához vonulnak, ahová aranyat és ékszereket visznek ajándékba.

A második napon a menyasszonyt hamamba viszik, ami itt nem a török fürdőt jelenti, hanem azt, hogy a lányok-asszonyok körbekísérik a házasulandó társukat. Ekkor tartják a hennázás éjszakáját is a menyasszony házában.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FIDAF TURKEY (@fidafturkey) által megosztott bejegyzés

A vőlegény házában “fiúcsalásnak” nevezett mulatságokat szerveznek, illetve a főtéren a férfiak birkózó versenye zajlik. Előre meghatározzák – az esküvői ház anyagi lehetőségei szerint  –  hányan vesznek részt a versenyen. Először a kicsik kezdenek birkózni, majd a fiatalok, illetve a felnőttek. A verseny éjszaka zajlik, sokszor napkeltéig. A győztesek nyakába az érmet a menyasszony akasztja.

A harmadik napon a „menyasszonyi cukorkának” nevezett édességet osztják szét a vendégeknek között, majd a zászlóval a lány házához mennek. Miután a menyasszony lóháton körbejárta a falut, dobok és a furulyák hangjának kíséretében a férfi házához viszik. Amikor a menyasszony belép a férfi házába, érméket és búzát dobnak a fejére, és azt kívánják, hogy házassága virágzó és bőséges legyen.

A negyedik napon a férfi ajándékokat visz a menyasszony rokonainak, ezt “fátyol mulatságnak” hívják. A lány rokonai átmennek a vőlegény házába. A menyasszony hagyományosan kezet csókol az anyósának és apósának, a vőlegényének pedig saját maga által gyűjtött csokrot ad át, aki gomblyukába tűzi azt. Ezután bőséges lakomával és rengeteg zenével, tánccal mulatoznak.

Érdemes tudni, hogy nem csak házasságkötéskor tartanak ilyen mulatságokat, hanem a fiúk körülmetélésekor rendezett ünnepségek során is.


Ezek a gyönyörű ruhák, színek, lányok sok művészt is megihletnek, legyenek akár fotósok, vagy festők.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

F. Dilek Uyar (@fdilekuyar) által megosztott bejegyzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Cahide Buse (@busedraws) által megosztott bejegyzés

A körzet kormányzósága és a tartomány turisztikáért felelős szervezetei a téli hónapokban kiállításokra, bemutatókra járnak, hogy minél több látogatót csalogassanak a környékre. Euromos, Hereklia és Gadelea nevű antik települések háromszögében, szépséges gyümölcsösök és fenyőerdők között helyezkedik el Çomakdağ falucska, mely az utóbbi években – a kampányoknak köszönhetően – egyre több turistát vonz. Sokan akkor látogatnak ide, mikor végigjárják a híres Karia túraútvonalat, mely ide is elvezet.

Ha majd Bodrumban vagy Kuşadasıban nyaralnak, látogassák meg Önök is Çomakdağ színes ruhás lányait! Ráadásul a közvetlen közelében megtalálják még Labranda antik városát, és megcsodálhatják a Beşparmak-hegység szikláit és Bafa-tavat, így a környéken akár több napos kirándulásra is bőven találnak látnivalót.

Információk forrása és további fényképek lelőhelye: izmirdergisi.com és AA képtár

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here