Top 10 látnivaló Törökországban

Törökország nagyon változatos látnivalókat kínál a turistáknak. Isztambul dómokkal és minaretekkel tarkított panorámájától kezdve a nyugati és déli partokon található római kori romokon és Antalya strandjain át a Földközi-tenger partján lévő üdülőhelyekig és a Fekete-tenger keleti részén lévő, ködbe burkolózó hegyekig. Törökország számtalan látnivalója nem fér bele a Top 10-es listába, csupán egy nagy törökországi utazás kezdetét jelenti.

  1. aspendosAspendos-i színház: Aspendos büszkélkedhet az ókor egyik legjobb állapotban fennmaradt színházával. Az aspendos-i színház 155-ben épült, Marcus Aurelius római császár uralkodása alatt és benne 15-20.000 néző számára volt férőhely. Mivel területét később, a szeldzsuk időkben karavánszerájnak (útszéli fogadónak) használták, folyamatosan karbantartották és javítgatták. Ennek köszönhetően az aspendos-i színház képes volt fennmaradni a mai napig anélkül, hogy veszített volna eredeti szépségéből.
  1. Dunes of PataraPatara strand: A 14 km hosszú Patara strand az egyik leghosszabb homokos partszakasz a Földközi-tenger térségében. A strand mögött csupán az ősi lükiai és római romok, valamint hullámzó homokdűnék állnak, nincsenek épületek, kivéve egy kis kávézót. A Patara strand az egyik élőhelye a veszélyeztetett cserepes teknősnek. A közeli Patara falu Szent Miklós, a 4. században élt bizánci érsek szülőhelye, akiről később a Mikulás legendája született.
  1. pamukkalePamukkale: Pammukkale, melynek jelentése “gyapotkastély”, egy valószerűtlennek tűnő táj Törökország nyugati részén, mely fehér teraszairól vált híressé. A mészkő teraszokon és az üledékes kőzeteken lerakódott víz nagyon magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik és forróvízű források táplálják. Az emberek már évezredek óta fürdenek ezekben a természetes medencékben. Hierapolist, az ókori görög várost Pergamon királyai a forróvízű források tetejére építtették fel. A fürdők, templomok és egyéb görög épületek romjai szintén láthatók itt.
  1. bodrumBodrum: Homokos strandjaival, üzletekkel szegélyezett utcáival és kitűnő éttermeivel Bodrum városa már régóta kedvelt tengerparti üdülőhely Törökországban. A várost az ókorban Halikarnasszosznak hívták és itt volt Mauszólosz mauzóleuma, mely az Világ Hét Ókori Csodájának egyike. Sajnos egy földrengéssorozat lerombolta ezt a műemléket, de ezenkívül is maradt még látnivaló, mint a bodrumi kastély, melyet a keresztesek építettek a 15. században. A kastély Bodrum kikötőjére tekint le, melyet többmillió dolláros vitorlások töltenek meg.
  1. nemrutNemrut-hegy: Nemrut egy 2.134 m magas hegy Törökország dél-keleti részén, Adiyaman város közelében. I.e. 62-ben Antiochus király építtetett egy sírt, melyet az őt formázó, hatalmas szobrok fogtak közre, valamint két oroszlán, két sas és több görög és perzsa istenség alakja is látható a hegytetőn. Azóta a szobrokat lefejezték és a fejek szanaszét hevernek a területen. A Nemrut-hegy csúcsáról nagyszerű kilátás nyílik a környező hegyekre. A legfőbb látnivalók közé tartozik a keleti sziklákról nézni a naplementét, amikor a fej nélküli szobrokat a Nap gyönyörű, narancs színűre festi, még misztikusabbá téve ezzel a helyet.
  1. ölüdenizÖlüdeniz: Ölüdeniz egy kis falu az Égei-tenger dél-nyugati partjainál. Félreeső, homokos strandja az Ölüdeniz-öböl bejáratánál, egy kék lagúnában található. Ez a strand híres káprázatos kék színéről és az egyik legtöbbet fotózott strand a Földközi térségben. Ölüdeniz lenyűgöző panorámája miatt a világon az egyik legjobb hely a siklóernyőzéshez.

 

Forrás: latvanyossagok.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here