Szelek szárnyán: lovas szánnal a Çıldır-tavon

„Olyan érzés, mintha repülnék” – mondja Serpil Gökyıldırım, aki Isztambulból utazott egészen Karsig, hogy élvezze a lovas szánozást a Çıldır-tavon.

Kelet-Anatólia második legnagyobb tavát (123 ezer m2 a területe) jelenleg 25 centiméter jég borítja, így nincs akadálya annak, hogy lovas szánon közlekedjenek rajta. Minden évben, amikor a tó befagy, a közeli település, Taşbaşı lakói szánok elé fogják lovaikat és várják az érkező vendégeket.

Gökyıldırım egyike azon látogatóknak, aki azért jött erre a vidékre, hogy élvezze ezt a hagyományos sportot. Aki ki szeretné próbálni, nem kell félnie, a szánon való utazás biztonságos és a helyiek már évszázadok óta foglalkoznak vele.

Kars több okból is kedvelt téli úti cél Kelet-Anatóliában, de a legnépszerűbb a Doǧu expressz miatt, amely egy régi vasútvonal Ankara és Kars között és az utóbbi években egyre többen utaznak rajta. Különösen azóta nőtt a népszerűsége, mióta a rajta utazók megosztották fényképeiket a közösségi médiában. A vonat nem csak az utazás egyik formája lett, de segítségével könnyebben felfedezhető Kelet-Anatólia.

Filiz Şenli először jár Karsban, egy utazásszervező céggel utazott ide és benyomásairól így nyilatkozott: „Fantasztikusan éreztem magam. Síelő vagyok és lovas szánon utazni olyan volt, mint amikor síelek. Nagyon békés. Jó, hogy eljöttem ide.”

Az 1959 méter magasságban elhelyezkedő tó tél elején kezd befagyni, amikor a levegő hőmérséklete éjszakánként már -10 ˚C. Bár a tó és környéke a természet ajándéka, azért igazán különleges, mert a befagyása után a szántulajdonosok és a halászok fő megélhetési forrását adja.

Amikor ugyanis a szánok elhagyják a tavat, a halászok veszik azt birtokba. A halászat csak akkor kezdődhet, ha a tó jegének vastagsága már 15 centiméter, mert ekkor már biztonságosan tudnak rajta léket vágni, hogy hálóikat beleeresszék a fagyos vízbe és egyébként is úgy tartják, az itt fogott hal akkor a legfinomabb, ha már a befagyott tóból fogják ki.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here