Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Ankara

Az Ankarában található 125 méter magas Atakule jó tájékozódási pont lehet mindenkinek, aki a főváros környéki látnivalókat szeretné felkeresni. A toronytól északkeletre, kb. 30 perces autókázásra találjuk Altınköy települést, ahol egy szabadtéri néprajzi múzeum várja a látogatókat. A 400 hektáron elterülő múzeum 2016. április 16-án nyitott meg újra egy nagyobb felújítást követően.

A kiállítás Anatólia jellegzetes tájegységeinek népi építészetét, a falusi emberek 100 évvel ezelőtti lakásait, életmódját mutatja be. Akár egy családi kirándulás keretében is érdemes felkeresni a falut, ahol növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak a helyiek. A gazdák saját termesztésű élelmiszerekből főznek. A pásztorok a falu körüli legelőkön legeltetnek. A házak udvarán jól megfér egymás mellett a baromfi, a ló, a tehén, a juh, a szamár, a kutya és a macska.

Az épületeke között lakóházakat, iskolát, mecsetet, élelmiszerboltot, fűrésztelepet, vízimalmot, szélmalmokat és egy függőhidat is megtekinthetnek az idelátogatók. A múzeum üzemeltetői arra törekednek, hogy megőrizzék, életben tartsák a kihalófélben lévő szakmákat, ezért az érdeklődők találkozhatnak a mesterekkel és saját szemükkel láthatják, hogy dolgozik többek között a kovács, a takács, a molnár, a kosárkészítő vagy akár a pék.

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here