Miért érdemes télen Törökországba látogatni?

A tél Törökországba új reményekkel, az új évvel és spirituális légkörben érkezik meg. Törökország üdülőhelyeit ellepi a frissen hullott hó és lehetőségünk nyílik a megújulásra.

A tél egyre izgalmasabbá válik, amikor az év utolsó hónapja kopogtat az ajtón és a karácsony szelleme mindenkit elvarázsol. A télnek mindig sajátos hangulata van és még romantikus is. A frissen hullott hó betakarja a hegyeket és az emberek az utcákon egyre barátságosabbak és boldogabbak még a hideg idő ellenére is. Ezért mondjuk, hogy ha jön a tél, jön az új év, jönnek az új remények és a lelki megnyugvás. Azoknak, akik Törökországot idáig csak a főszezonban, tavasszal és nyáron látták, nagy meglepetés lesz, amikor meglátják a hóval betakart festői tájat, különösen a város szélén. Törökország számos lehetőséget kínál télen is a síeléstől a fényképezésig.

A magas hegyek, a szállodák sokfélesége kezdve a luxus hotelektől a panziókon át, a fizetővendéglátásig, a téli turizmus Törökországban egyre népszerűbb a turisták között. Ha úgy döntünk, hogy a többségtől eltérően mi látni szeretnénk a hóval borított országot is, látogassunk el ide a következő hónapokban.
A következőkben néhány csodás helyet mutatunk be, amelyeket érdemes télen felkeresni és élvezhető a téli varázslat.

Uludağ

Az Uludağ-hegy Törökország északnyugati tartományában, Bursában található, ez az a hely, amely először eszünkbe jut, ha törökországi téli utazásról van szó.

Uludağ a legrégibb téli üdülőhely az országban és előkelő helyen szerepel a rengeteg szolgáltatás és magas színvonalú szállodáknak köszönhetően. Az Uludağ Síközpontnak két nagy síterepe van 14 lifttel. A sífutók pályája 20 km hosszú és van egy elkülönített rész a snowboardosok és helisízők (helikopteres síelés) számára. Nem csak síelők keresik fel ezt a helyet, a fiatalok is szívesen töltik itt a téli szünetet a megunhatatlan éjszakai élet miatt. A másik nagy előnye, hogy Isztambul közelében található.

A tél decembertől márciusig tart, de érdemes előre lefoglalni az utazást, mert a szállodák kapacitása véges.
Ha valaki nem szeret síelni, a síterepek és a hegyek sem érdeklik, akkor is érdemes ide ellátogatni a télen, mert egy csésze kávé elfogyasztása valamelyik étterem teraszán, miközben a hófödte hegyeket csodáljuk, felejthetetlen élményt nyújt mindenki számára.

A „hét tó” vidéke

Abant a „hét tó” egyike, Törökország északi tartományában, Boluban helyezkedik el és egész évben népszerű a helyi és a külföldi turisták körében.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Komoli (@dunyadaguzeldir) által megosztott bejegyzés

Abant a Yedigöller Nemzeti Parkban található, olyan, mint a földi paradicsom. A területen bükk, tölgy, mahagóni, éger, szil és fenyőfák magasodnak, melyeket, ha belep a hó felejthetetlen látványt nyújtanak. Nagyon sok híres török és külföldi fényképész keresi fel ezt a vidéket minden évben, hogy a tél szépségeit megörökítse. Még ha nem is profi fényképész valaki, akkor is érdemes ide eljönni.

Ha az Abant-tóhoz utazunk, napszemüveg feltétlenül legyen nálunk, mert a hó fehérsége és a szikrázó napsütés elvakíthat bennünket. Még kemény tél idején sem biztos, hogy teljesen befagy a tó, így nem tanácsos végigsétálni rajta. Abantban érdemes kipróbálni a természetfotózást, a festést, hegymászást és a horgászatot is.

Sapanca-tó

Törökország északnyugati tartományában, Sakaryában az utóbbi években vált népszerű üdülőhellyé a Sapanca-tó.

Annak ellenére, hogy a területen nem nagyon van hó, a táj mégis festői. Isztambul közelsége, a tiszta levegő és a jó minőségű szállodák miatt népszerű azok között, akik a hétköznapi rohanást szeretnék kipihenni. Egy kedves és csendes hely, ahol jól feltöltődhet az ember szabadsága alatt. Sapancában több természeti szépség is található, ezek közül az egyik Maşukiye. A haléttermei és élővilága miatt érdemes ide ellátogatni, ha a nyugalomra vágyunk. Feltétlenül meg kell nézni az Alabalık (Lazac)-völgyet is. Legkönnyebben az éttermek mentén haladva juthatunk le a völgybe. Az út mentén gesztenye és tölgyfák állnak, az út végén pedig egy vízesés található. Ha betérünk Maşukiye valamelyik éttermébe, feltétlenül ki kell próbálni a sajtot, halat és a gombát, melyeket cserép-platnin készítenek el. Maşukiye barátságos vidéki szállodákkal várja az idelátogatókat, akik megnyugtató környezetben töltődhetnek fel.

Sarıkamış

Sarıkamış Törökország északkeleti tartományában, Karsban található, népszerű síközpont a profi síelők körében.

Resim alperkures tarafından Pixabay’a yüklendi

Ha a téli utazás során valaki csak síelni akar, Sarıkamış tökéletes választás számára. A sípályákat sárgafenyők szegélyezik, amelyek felfogják a szelet. A főszezon decemberben kezdődik és egészen áprilisig tart, ez a legtovább nyitva lévő síterep Törökországban. Sarıkamışban az év nagy részében süt a nap, de lavinaveszélytől nem kell tartani, így a pályákat előszeretettel látogatják a snowboardosok és a sífutók. 3 korszerű ülőlift és 12 km hosszú lesiklópálya szolgálja ki a síelők minden igényét. A profi síelők és azok, akik a téli szabadságukat történelmi légkörben szeretnék tölteni, szívesen választják úticéljuknak a Sarıkamış Síközpontot. A központ 2100 és 2634 méter tengerszint feletti magasságban helyezkedik el és a hó vastagsága eléri a 2 métert is. A kezdő síelők számára síoktatást is tartanak.

Melegedjünk fel hagyományos török italokkal a hideg téli napokon

Ha megérkezik a tél, két hagyományos itallal találkozhatunk a török utcákon, ezek a szalep és boza. Ez a két ital emlékeztet bennünket arra, hogy megérkezett a hideg és fel kell melegednünk.

A szalep orchideából készül, abból a növényből, mely évek óta elbűvöli szépségével az emberiséget. Az ötlet, hogy orchideából készítsék el ezt az italt, Törökországból származik. A legenda szerint, amikor a törökök áttértek az iszlámra, feltalálták a szalepet, hogy felmelegítsék magukat a hideg téli napokon, mivel az alkohol tiltott a vallásukban. A szalep nyugtató hatású és finom ital, melegítő hatása miatt számos betegséget is gyógyít: légúti problémákat, mint a hörghurut és a köhögés, erősíti a szívet és az elmét és gyógyítja a hasmenést.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

MİNE KAYDU (@hayatimmutfak) által megosztott bejegyzés

Elkészítés: a vad orchidea szárát megmossák, szárítják, főzik és porrá zúzzák. Ez a puha, selymes por a fő alkotóeleme a szalepnek. Mivel az orchidea elegáns és drága virág, így a szalep örlemény sem olcsó mulatság. A szalep általában forró tejjel készül és nem vízzel, mert úgy tartják, hogy a víz megváltoztatja az erősségét. A legjobb hely Isztambulban arra, hogy kipróbáld a szalepet az Emirgan Sütiş, az európai oldalon. Egy kis fahéjjal megszórva ínycsiklandó finomság.

Egy másik téli török ital a boza, amelyet a legrégebbi italok között tartanak számon. Erjesztett gabonából készül, magas a tápértéke, fehérjét, kalciumot, B1 és B3- vitamint, vasat és cinket tartalmaz.

forrás: commons.wikimedia.org

A magas tápértéke miatt hamar eltelíti a gyomrot, ezért ajánlatos legalább két órával étkezés után fogyasztani.

Történelmi feljegyzések szerint a közép-ázsiai türk nép találta fel a bozát a X. században vagy azt követően. Az oszmán időkben, a XVI. és XVII. században tiltott volt ópium tartalma miatt és amiatt, hogy az erjesztés során megnő az alkoholtartalma. A XIX. században kifejlesztettek egy olyan bozát, amely alkoholmentes volt és a szultáni palotában, valamint azon kívül is egyre népszerűbbé vált.

Azokban az időkben utcai árusok járták a városokat és hangos „booozaaaaaa„ kiáltással árulták városszerte. Napjainkban ez a tradíció már csak Isztambul utcáin él a hideg téli napokon. Ha meghalljuk az utcán a boza árus hangját, kétségtelen, hogy megérkezett a tél. A legjobb hely a boza kipróbálására a Vefa Bozacısı a Fatih negyedben, melyet Hacı Sadık bég alapított a XIX. században.

Forrás: Daily Sabah

Fordította: Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here