Kuyucak, a török Provance

Ha egy beszélgetés során szóba kerül a levendula, a legtöbb embernek a franciaországi Provance régió, vagy nekünk, magyaroknak Tihany vagy Pannonhalma jut eszünkbe. Azonban Törökországban is van egy vidék, ahol nyár közepén levendulaillat járja át a levegőt. Ez a hely Kuyucak, amellyel most részletesebben is megismerkedünk.

Forrás: pixabay.com

Törökország földközi-tengeri régiójában, Isparta tartományban, ahol a rózsatermesztés is világhírű, található Kuyucak falu. Kuyucak, valamint a közeli Kuşçular, Çukurören és Yeşilyurt települések a törökországi levendulatermesztés központjai. Kuyucakban mindössze 90 család él, ők a levendulatermesztés mellett halászattal és gyógy- valamint egyéb növénytermesztéssel (mályvarózsa, margaréta, kakukkfű) foglalkoznak.

Kuyucak macskaköves utcáival, vályogházaival és vadon élő levendulabokraival igazán idilli török kisváros.

A település fejlődése 1975-ben indult meg, amikor Zeki Konur, a régió egyik rózsakereskedője Franciaországból származó levendulapalántákat osztott szét a faluban 30 család között. A palántákat először a rózsaföldek mellett ültették el. 1990-ig csak kereskedelmi célokra termesztették a növényt. Az első palántákból mostanra 3000 hektár területnyi levendulaföld jött létre, innen származik Törökország levendulatermésének 90%-a.

A levendula júniusban indul virágzásnak, és júliusra már teljesen kinyílik, az egész terület gyönyörű lila színben pompázik. A levendulaillat átjárja az egész területet. A növény betakarítása augusztusban kezdődik, ilyenkor a virágokat a szár közepén óvatosan levágják, így a növény a következő tavasszal újra kihajthat. Mivel a levendula elég jól bírja a szárazságot, és egy tő akár 20 évig is él, így Kuyucak levendulamezői ígéretes vállalkozásnak bizonyultak.

Forrás: pixabay.com

A betakarítást követően a termés egy részét sajtolják, és olajként kerül a különböző kozmetikumokba, más részét pedig megszárítják, és így értékesítik országszerte. A faluba látogatókat is várják a levendulaszüretre, és levendulából készült termékeket is vásárolhatnak: levendulamézet, teát, szárított levendulát, olajat, tonikot és szappant is.

Annak, aki szeretné ezt a mesés helyet meglátogatni, érdemes július közepén menni, mert ekkorra már virágba borulnak a levendulamezők.

Forrás: theculturetip.com

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here